ohradní zeď s branou a brankami

Hradba vymezuje v zásadě obdélný prostor symetricky rozložený vůči hmotě kostela. Východní nároží nahrazena diagonálními úseky obdobně jako na západě, kde se tyto přimykají k nárožím věže. Na J a V straně plní hradba výraznější opěrnou funkci. Pultová koruna kryta bobrovkami; vnější líc pokryt hrubou omítkou s hladkými pásy (místy obnaženo zdivo z kamene a menšího podílů cihel). Z vnitřní strany zeď zhruba 2 m vysoká a hladce omítnutá. V jižním úseku hradby nadvýšená kulisa s hrotitým výklenkem na vnitřní straně. Dvě shodně řešené branky jsou umístěny v západním úseku hradby po stranách věže. Řešeny jako kulisové s trojúhelnou stříškou krytou bobrovkami, prolomeny hrotitým pískovcovým portálem s patečními klenáky (s letopočtem 1737) a vrcholovým klenákem (s plastickým reliéfem znaku opata E. Tyttla „2T“). Vrata dřevěná dvoukřídlová na pásových závěsech (novodobá). Materiálem ostění branek je středně až hrubě zrnitý místní arkózovitý pískovec s částečně dochovanými zbytky barevné povrchové úpravy.