první zastavení křížové cesty

Drobná výklenková kaple představuje první ze čtrnácti zastavení křížové cesty směřující ve svažitém terénu k poutní kapli sv. Antonína Paduánského a sv. Floriána. Kaple je situována pod návrším kopce v ulici Antonínská před rodinným domem č.p. 258/1. Zděná barokní kaple vystavěná na obdélném půdorysu s bočními křídly je z jižní pohledové strany prolomena hlubokou otevřenou nikou zaklenutou stlačeným obloukem, završená profilovanou korunní římsou a sedlovou střechou. Boční stěny ukončuje náznak oblounové podstřešní římsy. V nice je ke stěně připevněna reliéfní deska z blanenské litiny s pašijovým námětem završená lomeným obloukem a rovnoramenným křížkem ve vrcholu. Na bočních křídlech byly původně osazeny sochy.