fara

Budova osazená nad hranu svahu architektonicky rozšiřuje nižší frontu objektů před kostelem, jehož dominantní úlohu zdůrazňuje a dotváří vstupní prostor s branou, dvojicí kaplí a sochami. Obdélná budova o sedmi osách na severním (vstupním) a jižním průčelí, a třech okenních osách na západním a východním průčelí. Na delších průčelích zvýrazněna středová část o třech okenních osách, postranní okenní osy přitaženy k sobě. Zděný hladce omítaný objekt na soklu z pískovcových kvádrů, s kvádrovým soklíkem, patrovou a profilovanou korunní římsou. V nárožích a u okrajů střední části delších průčelí rustikové pilastry. Okna v kamenných lištových ostěních s postranními uchy a parapetní římsou. Portály ve střední ose dlouhých průčelí pravoúhlé s kamenným lištovým ostěním. Portál na severním průčelí s nadsvětlíkem, na překladu portálu vtesaný nápis No.: 1//. Nad portálem erbovní deska s aliančním znakem opata břevnovsko-broumovského opatství s vtesanými iniciálami a letopočtem: NR/ AB / 1874//. Okna čtyřkřídlá ve vnějším a vnitřním líci, v přízemí severního křídla dříve vnější okna dvanáctitabulková, nyní všude čtyřkřídlá osmitabulková. V severním portálu dvoukřídlé rámové náplňové dveře, v nadsvětlíku kovaná mříž. Na západním průčelí okna zazděná v líci, pouze v jižním okně přízemí otevřena horní část. Ve východním průčelí zaslepeno střední okno v patře, jižní zazděno, v přízemí ve stření ose vstup a jižní okno zazděno (dříve střední a jižní osy překryty přístavkem). Sedlová střecha s dvojicí komínů při koncích hřebene a drobnými vikýřky ve spodní části, po r. 2010 nově pokryta šablonami (včetně komínů).