sloup se sochou Immaculaty

Vysoká sochařská kompozice, zhotovená ze dvou druhů barevně odlišného pískovce (načervenalého a pískově světlešedého), je umístěna v JV části travnatého rajského dvora. Základnu díla tvoří jednostupňová osmiúhelná podnož, sestavená z hranolových kvádrů, na níž spočívá balustráda s hranolovými kuželkami. Poměrně úzká balustráda čtvercového půdorysu má široce šikmo zkosené rohy, takže respektuje osmiboký tvar podnože. Do dolního břevna balustrády je vyryt letopočet 1703. Uprostřed balustrového zábradlí stojí na vysokém kubickém, nahoře šikmo okoseném soklu pilířový čtyřboký podstavec s dalším několikrát odstupněným profilovaným soklem, hranolovým dříkem, pročleněným obdélným zrcadly s čtvrtkruhově vykrojenými rohy a římsovou hlavicí. Z podstavce stoupá štíhlý sloup s aticko-ionskou patkou, tordovaným dříkem a kompozitní hlavicí. Socha P. Marie, stojící na zemské kouli obtočené hadem, je vyvinuta ve výrazném kontrapostu. Esovitě prohnutá figura je hlavou natočena doleva, ruce sepjaté v modlitbě jsou pozdviženy protisměrně doprava. P. Marie je oděna v dlouhý bohatě řasený šat a kratší svrchní plášť, jehož draperie tvoří široké hmotné esovitě zavíjené a lehce zvlněné záhyby. Nepokrytá hlava s dlouhými volně rozpuštěnými a na záda splývajícími vlasy je korunována kruhovou drátěnou svatozáří s plechovými zlacenými pěticípými hvězdami.