Lesík (Hájek)

Rozlehlý lesík (hájek) mírně lichoběžného půdorysu, obklopující klášter, se rozkládá při sev. straně silnice z Červeného Újezda do Hostivice a Prahy (stará karlovarská silnice). Lesík nechal vysázet v jinak takřka bezlesé, ploché a vcelku fádní krajině hrabě Jetřich Florián Žďárský ze Žďáru v r. 1589 dlouho před založením loretánské kaple. Původní smíšený porost lesa tvořily hlavně borovice a duby, dnes jsou zastoupeny i další dřeviny (jasan, javor, buk, habr aj.) vedle husté náletové vegetace a křovin. Lesíkem vedly dříve širší i úzké cesty a pěšiny, dnes je v husté spleti vegetace patrna pouze hlavní cesta vedoucí od kláštera k S k bráně do štěpnice a na ni kolmá širší cesta procházející hájkem ve směru V - Z. V sev. části lesíka na Z se údajně dochoval kamenný podstavec kříže, na V další kamenný kříž, ale oba objekty nebyly při zběžné prohlídce nalezeny (snad jsou skryty v hustém křoví). V SV koutě lesíka je nevelká umělá jeskyně, otevřená k JZ, v níž zřejmě bývala kaplička. Grotta, zbudovaná v uměle zvýšeném terénu z nakupených velkých balvanů, je uvnitř kryta valenou klenbou, v čelní stěně je malý výklenek.