Bývalá Victoria Baumschule – budova A

Jedná se o jednopatrovou budovu stojící na půdorysu ve tvaru L, jehož dispozici tvoří dva trakty, vůči ulici podélný a příčný. Budova je postavena z cihel, obklady, hrázdění a trámoví jsou ze dřeva. Podélný trakt – Severní průčelí Fasádu severního (uličního) průčelí podélného traktu lze rozdělit do sedmi úseků, přičemž dva poslední již náleží severnímu průčelí (ustupující zdi a mělkému rizalitu) příčného traktu. Fasáda přízemí (respektive suterénu), včetně nároží, je vyplněna režným cihlovým zdivem a prolomena sklepními průduchy. Fasáda prvního patra, včetně nároží, je od přízemí oddělena podokenní cihlovou římsou, která se obloukem ve čtvrtém úseku fasády zvedá do svislé polohy. Z přízemí stoupá režné cihlové zdivo zhruba do třetinové výšky patrových oken, odkud pokračuje hladkým omítnutím. Čtvrtý úsek fasády je celý z režného cihlového zdiva a vytváří mělký rizalit. Střecha budovy se skládá z průniku sedlových a valbových střech, vybíhajících před líc zdiva. Střešní krytina je zhotovena z pálených tašek – francouzských, dvoudrážkových. První úsek fasády je v přízemí dvouosý, v patře pětiosý. V přízemí ho prolamují dva sklepní čtvercové průduchy s mírně segmentovými klenákovými záklenky. V patře ho prolamuje obdélné okno, které je dřevěné, dvoudílné, s dvoudílným světlíkem, osazené ve špaletě na podokenní cihlové římse. Zhruba od třetinové výšky okna jej rámuje profilovaná šambrána. Po stranách okna, ve výšce světlíku, se pak nacházejí dvojice menších obdélných a dvoudílných oken. Nadokenní prostor ke střeše vyplňuje dřevěný lištový obklad. Osu střechy vyplňuje dřevěný vikýř se sedlovou stříškou. Druhý úsek fasády je v přízemí dvouosý, v patře jednoosý. V přízemí ho prolamují dva sklepní čtvercové průduchy s mírně segmentovými klenákovými záklenky. V patře ho prolamuje obdélné okno, které je dřevěné, dvoudílné s dvoudílným světlíkem a okrouhlým rámovým záklenkem, osazené ve špaletě na podokenní cihlové římse. Zhruba od třetinové výšky okna jej rámuje okrouhlá cihlová šambrána. Po stranách okna ze zdi vystupují drobné cihlové výstupky. Nadokenní prostor ke střeše vyplňuje dřevěný lištový obklad se segmentovým výřezem, jakožto záklenkem. Třetí úsek fasády je v přízemí jednoosý, v patře jednoosý. V přízemí ho prolamuje sklepní obdélný průduch s mírně segmentovým klenákovým záklenkem, rozdělený do okenní dvojice o dvou dílech. V patře ho prolamuje obdélné okno, které je dřevěné, třídílné s třídílným světlíkem, osazené ve špaletě na podokenní cihlové římse. Zhruba od třetinové výšky okna jej rámuje profilovaná šambrána, která měla dříve zaoblené horní rohy. Nadokenní prostor ke střeše vyplňuje dřevěný lištový obklad. Osu střechy vyplňuje dřevěný vikýř s pultovou stříškou. Čtvrtý úsek fasády s mělkým rizalitem s vlastní pultovou střechou je v přízemí jednoosý, v patře tříosý. V přízemí ho prolamuje sklepní obdélný průduch s mírně segmentovým klenákovým záklenkem, rozdělený do okenní dvojice o dvou dílech. V patře ho prolamuje trojice obdélných oken, která jsou dřevěná, krajní jednodílná, střední dvoudílné se světlíky a masivními rámy, zdobenými ve spodní části vodorovnými proužky, osazená ve špaletách na podokenní dřevěné římse. Nadokenní prostor ke střeše vyplňují pětiúhlé klenákové záklenky, olemované plochami hladké omítky. Osu střechy vyplňuje dřevěný vikýř s pultovou stříškou. Pátý úsek fasády je v přízemí jednoosý, v patře dvouosý. V přízemí ho prolamuje sklepní obdélný průduch s mírně segmentovým klenákovým záklenkem, rozdělený do okenní dvojice o dvou dílech. V patře ho prolamuje dvojice obdélných oken, která jsou dřevěná, dvoudílná s dvoudílnými světlíky, osazená ve špaletách na podokenní cihlové římse. Zhruba od třetinové výšky oken jej rámují profilované šambrány. Nadokenní prostor ke střeše vyplňuje dřevěný lištový obklad. Na pravé nároží navazuje výrazný hřeben střechy, jakožto sklonitá průsečnice. Šestý (ustupující) úsek fasády je v přízemí jednoosý, v patře jednoosý. V přízemí ho prolamuje sklepní čtvercový průduch s mírně segmentovým klenákovým záklenkem. V patře ho prolamuje čtvercové okno, které je dřevěné – dvoudílné (přičemž každý díl má dva samostatné dílky) – a osazené ve špaletě, pod níž však již cihlová římsa nepokračuje. Okno je orámováno profilovanou šambránou, nad kterou ze zdi vystupují drobné cihlové výstupky čtvercového tvaru, přičemž jeden z nich přerušuje osu šambrány. Dříve se zde nacházela čtyři malá okna, přičemž dvě byla obdélná, jednodílná, nad nimi pak dvě čtvercová, třídílná. Nadokenní prostor ke střeše vyplňuje dřevěné hrázděné trámoví. Sedmý (ustupující) úsek fasády s mělkým rizalitem a zaobleným nárožím je v přízemí dvouosý, v patře dvouosý. V přízemí ho prolamují dva sklepní obdélné průduchy. V patře ho prolamuje dvojice užších obdélných oken, která jsou dřevěná, jednodílná s jednodílnými světlíky, osazená ve špaletách, pod nimiž však již cihlová římsa nepokračuje. Místo ní se nachází obdélný rámec se secesním nápisem „Victoria Baumschule“, který je zaoblený do prvního úseku fasády západního průčelí. Slovo Baumschule je vytlučeno. Zhruba od třetinové výšky oken je rámují profilované šambrány. Po levé straně levého okna ze zdi vystupuje pamětní deska (č. 1) s vytlučeným nápisem a florální dekorací (jablka s listovím). Nadokenní prostor ke střeše vyplňuje dřevěné hrázděné trámoví. Osu střechy vyplňuje dřevěný vikýř se sedlovou stříškou. Příčný trakt – Západní průčelí Fasádu západního (vjezdového) průčelí příčného traktu lze rozdělit do pěti úseků. Fasáda přízemí (zleva částečně v suterénu kvůli svažujícímu se terénu) je vyplněna režným cihlovým zdivem a prolomena sklepními průduchy a průduchy někdejší balírny zboží. Fasáda prvního patra je rovněž vyplněna režným cihlovým zdivem, ovšem vyjma prvního úseku, kde je omítka hladká. První (zleva zaoblený) úsek fasády je v přízemí jednoosý, v patře jednoosý. V přízemí ho prolamuje sklepní obdélný průduch. V patře ho prolamuje užší obdélné okno, které je dřevěně, jednodílné s jednodílným světlíkem, osazené ve špaletě. Pod ní se nachází obdélný rámec s písmeny (…ule) secesního nápisu „Victoria Baumschule.“Okno rámuje profilovaná šambrána. Po pravé straně okna ze zdi předstupuje rizalit s dřevěnými dveřmi pro pěší, zdobenými secesním tvaroslovím. Nadokenní prostor ke střeše vyplňuje dřevěný lištový obklad. Osu střechy vyplňuje dřevěný vikýř s pultovou stříškou. Druhý úsek fasády, vymezený dvěma cihlovými polopilíři, prolamuje v přízemí secesní vstup do budovy. Skládá se ze schodovitě rozepjatých cihel s kamennými bloky v patě a segmentového záklenku v hlavě. Dveře, umístěné za lícem zdiva a vedoucí do 1. mezipodlažní schodišťové podesty, jsou dřevěné s horní prosklenou třídílnou výplní. Po stranách dveří, ve výšce jejich zasklení, se nacházejí obdélná okna. Cihlový záklenek vstupního celku respektuje segmentový tvar. V patře ho naopak prolamuje trámový balkon 2. mezipodlažní schodišťové podesty, jenž ustupuje za líc zdiva. Vyplňuje ho dřevěný lištový obklad. Třetí úsek fasády, vymezený dvěma cihlovými polopilíři, je v přízemí čtyřosý, v patře dvouosý. V přízemí ho prolamují čtyři sklepní obdélné průduchy s klenákovými záklenky. V patře ho prolamuje dvojice obdélných oken, která jsou dřevěná, dvoudílná s dvoudílnými světlíky, osazená ve špaletách. Meziokenní prostor vyplňuje dřevěný taškový obklad, nadokenní prostor ke střeše pak dřevěný lištový obklad. Osu střechy, mezi třetím a čtvrtým úsekem, vyplňuje dřevěný vikýř se sedlovou stříškou, přerušený cihlovým komínem. Čtvrtý úsek fasády, vymezený dvěma cihlovými polopilíři, je v přízemí tříosý, v patře jednoosý. V přízemí ho prolamují tři sklepní obdélné průduchy s klenákovými záklenky. V patře ho prolamuje obdélné okno, které je dřevěné, čtyřdílné se čtyřdílným světlíkem, osazené ve špaletě. Meziokenní prostor vyplňuje dřevěný taškový obklad, nadokenní prostor ke střeše pak dřevěný lištový obklad. Osu střechy, mezi čtvrtým a pátým úsekem, vyplňuje dřevěný vikýř se sedlovou stříškou, přerušený vysokým cihlovým komínem. Pátý úsek fasády, vymezený cihlovým polopilířem a nárožím, je v přízemí dvouosý, v patře jednoosý. V přízemí ho prolamují dva sklepní obdélné průduchy s klenákovými záklenky. V patře ho prolamuje obdélné okno, které je dřevěné, dvoudílné se dvoudílným světlíkem, osazené ve špaletě. Meziokenní prostor vyplňuje dřevěný taškový obklad, nadokenní prostor ke střeše pak dřevěný lištový obklad. Z boční (jižní strany) se v patře nachází dvojice menších oken téhož bytu. Levé je užší obdélné, pravé je čtvercové. Nadokenní prostor ke střeše vyplňuje dřevěný lištový obklad. Ze střechy pak vyrůstá cihlový komín. Dvůr: Na východní straně dvora je postaveno novodobé dřevěné trámové pódium s historizujícím štítem a sedlovou střechou. Příčný trakt – Východní průčelí Z boční (jižní strany) se v patře nachází užší obdélné okno dnešní spojovací chodby, původně bytu hlavního zahradníka. Nadokenní prostor ke střeše vyplňuje dřevěný lištový obklad. Fasádu východního (dvorního) průčelí příčného traktu lze rozdělit do tří úseků. Fasáda přízemí (zprava částečně v suterénu kvůli svažujícímu se terénu) je vyplněna režným cihlovým zdivem. Před patro prvního a druhého úseku byla později přistavena dřevěná prosklená veranda, která je v přízemí podepřena dřevěným trámovím. K přízemí třetího úseku je přistavena přízemní trámová stodola. První úsek fasády je v přízemí jednoosý, v patře verandy jednoosý. V přízemí ho prolamuje secesní vstup do kuchyně. Skládá se z rozepjatých kamenných bloků, hladké omítkové výplně a okrouhlého cihlového záklenku. Dveře jsou dřevěné, secesního tvarosloví. V patře ho prolamuje široké verandové okno s obdélným geometrickým rastrem, uvnitř verandy pak vstupní dveře č. 2., tj. neotevíratelný světlík do dnešní spojovací chodby. Okolo něj se střídalo režné cihlové zdivo s plochami hladké omítky. Druhý úsek fasády je v přízemí jednoosý, v patře verandy jednoosý. V přízemí ho prolamuje obdélný vstup do restaurace. Dveře jsou novodobé, dřevěné, dvoudílné s prosklenou výplní a mříží. V patře ho prolamuje široké verandové okno s obdélným geometrickým rastrem, uvnitř verandy pak vstupní dveře č. 1 do dnešní spojovací chodby. Osu střechy, mezi druhým a třetím úsekem, vyplňuje dřevěný vikýř se sedlovou stříškou. Třetí úsek fasády je v patře tříosý. Prolamuje ho trojice jednodílných oken s půlkruhovitými záklenky, za nimiž se nachází spojovací chodba. Okolo nich se střídá režné cihlové zdivo s plochami hladké omítky. Po pravé straně střechy pak vyrůstá vysoký cihlový komín. Podélný trakt – Jižní průčelí Fasádu jižního (dvorního) průčelí podélného traktu lze rozdělit do šesti úseků. Fasáda přízemí (respektive suterénu) je vyplněna režným cihlovým zdivem a prolomena obdélnými okny a posuvnými vraty přízemní trámové stodoly a místnosti předsklepí v šestém úseku fasády. Ustupující fasáda prvního patra (za plochou střechou stodoly) je celá prosklená. Za trámovým pásovým oknem se i v současnosti nachází spojovací chodba. Pouze šestý úsek fasády prolamuje samostatné okno nárožní místnosti. První úsek fasády je v přízemí tříosý. Ve spodní části ho prolamuje trojice slepých výklenků ve tvaru U, které vyplňují plochy hladké omítky. Jejich obrysy rámují cihlové klenákové šambrány. Nad nimi se nachází trojice obdélných oken, která jsou dřevěná, jednodílná, osazená v zešikmených špaletách. Nadokenní prostor ke střeše stodoly vyplňuje dřevěný lištový obklad. Osu vzdálené střechy vyplňuje dřevěný vikýř s pultovou stříškou a cihlový komín. Z osy střechy mezi prvním a druhým úsekem pak vyrůstá další vysoký cihlový komín. Druhý úsek fasády je v přízemí jednoosý. Prolamují ho posuvná dvoudílná vrata. Vrata zajíždí v kolejnici, umístěné v horní liště. Nadpražní prostor ke střeše vyplňuje dřevěný lištový obklad. Osu vzdálené střechy pak vyplňuje dřevěný vikýř se sedlovou stříškou, umístěný nad pásovým oknem spojovací chodby. Třetí úsek fasády je v přízemí jednoosý. Ve spodní části ho prolamuje slepý výklenek ve tvaru U, který vyplňuje plocha hladké omítky. Jeho obrys rámuje cihlová klenáková šambrána. Nad ním se nachází obdélné okno, které je dřevěné, jednodílné, osazené v zešikmené špaletě. Nadokenní prostor ke střeše stodoly vyplňuje dřevěný lištový obklad. Osu vzdálené střechy vyplňují nad sebou dva dřevěné vikýře s pultovými stříškami. Čtvrtý úsek fasády je v přízemí jednoosý. Prolamují ho posuvná dvoudílná vrata. Vrata zajíždí v kolejnici, umístěné v horní liště. Nadpražní prostor ke střeše vyplňuje dřevěný lištový obklad. Osu vzdálené střechy pak vyplňuje dřevěný vikýř se sedlovou stříškou, umístěný nad pásovým oknem spojovací chodby. Z osy střechy vyrůstá vysoký cihlový komín. Pátý úsek fasády je v přízemí tříosý. Ve spodní části ho prolamuje trojice slepých výklenků ve tvaru U, které vyplňují plochy hladké omítky. Jejich obrysy rámují cihlové klenákové šambrány. Nad nimi se nachází trojice obdélných oken, která jsou dřevěná, jednodílná, osazená v zešikmených špaletách. Nadokenní prostor ke střeše stodoly vyplňuje dřevěný lištový obklad. Osu vzdálené střechy vyplňuje cihlový komín a dřevěný vikýř s pultovou stříškou. Šestý úsek fasády je v přízemí jednoosý. Prolamuje ho secesně-geometrický vstup do nárožní lichoběžníkové místnosti. Skládá se z profilovaného cihlového ostění a trojúhelníkovitého cihlového záklenku s výrazným osovým klenákem. Dveře jsou dřevěné. V nadpraží, tj. uvnitř záklenku, je umístěn prosklený světlík s pěti dílky. Nad ním se střídá režné cihlové zdivo s plochami hladké omítky. Osu vzdálené střechy pak vyplňuje dřevěný vikýř s pultovou stříškou. Nad ním pak vyrůstá nízký cihlový komín.