Vrtbovský palác

Dvoutraktové průčelní křídlo+složitě disponované západní křídlo+dvě křídla uzavírající dvůr Fasáda do Letenské ulice: jedenáctiosá, vpravo 1 osa navíc nižší a rytmizovaná lisenovým rámcem, portál s vjezdem ve 4. ose a portál s vchodem v 8. ose. Portály rámované náznaky edikuly s diagonálně flankujícími pilastry, opticky spojené s oknem v 1.p. náznakem balkónu (sošky putii, na parapetu motiv kůže s maskaronem). Okno u balkónu s mělkým risalitem ukončeným segmentovým oblomením mezipatrové římsy. Kordonová římsa, v přízemí téměř čtvercová okna s ostěním, bohatě tvarované šambrány s klenákem nad překladem, novější mříže. V 1.p. okna s pravoúhlými parapety, doplněná vpadlými poli a soklem, v suprafenestrách motivy tvarovaných polí. zvlněné římsy nad okny mimo vstupy a střední 3 osy. V 1.p. u prostřední osy složitý znak Thurn-Taxisů. Okna 2.p. nižší, šambrány s uchy ve všech 4 rozích. Korunní římsa s bohatou profilací, sedlová střecha s hřebenem souběžným s průčelím. Zahradní průčelí trojdílné členění, porušené mladšími utilitárními zásahy, Dvorní fasády vrcholně barokní vzhled, v přízemí hl. budovy okna se stuhovými šambránami, v 1.p. jednoduché suprafenestry a zvlněné římsy, v 2.p. okna shodná s uličním průčelím. Nově upravené okno v SZ rohu. Boční křídla končí v úrovní korunní římsy, v přízemí okna se šambránami s uchy ve všech rozích, druhá osa od krajů se vstupem (upravený,příp. je to okno), v 1.p. pak složitější suprafenestra. 2.p má šambrány oken jinak tvarované, ale s uchy a kapkami. Zadní budova jednopatrová, uprostřed sdružená osa, okraje k sousedním křídlům zaoblené s volnou arkádou, nahoře končí plnou atikou s andílčí hlavou, trojice vjezdů do kočároven s pozdně klasicistními dveřmi. Malý dvorek zastavěn, nové pavlače zaklenuté do traverz, okna s barokními jednoduchými šambránami. V zahradě sochy andílků a vázy z dílny sochaře ovlivněného M.B.Braunem a spolupracujícího s O.F. Quitainerem na figurách andílků v předdvoří.