hrobka Fridricha Efraima

Hrobka patří podnikateli Fridrichu Efraimu rytíři Kubinzkému (1814 - 1888). Rodina Kubinzkých patřila od počátku 19. století mezi prosperující židovské pražské rodiny. A byl to právě Friedrich Efraim, který r. 1884 dosáhl povýšení do rytířského stavu. Textilní průmyslník se i díky sňatku s Aloysií (Louisou) Dormizerovou zařadil mezi nejúspěšnější podnikatele tothoto odvětví v celé Rakouské monarchii. Rodina vlastnila mj.holešovickou kartounku, nebo přádelnu a tkalcovnu v Černýši u Pernštejna. Hrobka z roku 1888 má podobu otevřeného dórského chrámku obdélného půdorysu a šesticí dórských sloupků s entazí a širokou kanelurou. Zdvojené kladí v horní části členěno triglify s kapkami, troúhelný tympanon s profilovanou římsou má ve vpadlém středním poli vsazen "klenák" pro erbovní štít.