dům Karla Čapka

Dvojdům Karla a Josefa Čapka, realizovaný ve vilové kolonii Stavebního a bytového družstva odboru městských úředníků při všeúřednické besedě na Královských Vinohradech podle projektu Ladislava Machoně v l. 1923-24 Patrová dvojvila v zahradě, obdélného půdorysu, završená valbovou střechou s mírnými náběžky, s nízkými vikýři na všechny světové strany. Dům sestává ze dvou samostatných bytových jednotek zrcadlové dispozice, i exteriér domu je osově symetrický - každý z bytů má vlastní vstup - v drobném přístavku na bočních fasádách, spojený chodníčkem, krytým loubím, se vstupní brankou a ulicí.Loubí, stejně jako sokl domu a sloupky oplocení jsou ze světlých, hluboce spárovaných cihel. Fasáda domu je členěna kordonovou a korunní římsou. Uliční průčelí má ve střední části čtyři okenní osy, při nároží v patře po jedné ose, okna zde zdůrazněna profilovanou půlkruhovou suprafenestrou, v přízemí tři drobnější okenní osy. Okna převážně čtyřdílná, v oble vystupujících úzkých šambránách. Zahradní průčelí má zvýšený suterén, čtyři střední a dvě postranní okenní osy, okna v suterénu a přízemí kryta jednoduchými mřížemi, na V nároží přistavena zasklená veranda.