vila Tereza

Stavba ze 40. let 19. stol., celkově přestavěna r. 1885 v neorenesančním stylu. Volně stojící vila obdélného půdorysu s vystupujícím rizalitem na Z průčelí a dekorativní věžičkou na SZ nároží. Dvoupodlažní, se zvýšeným suterénem, krytá valbovou střechou s plechovou krytinou. Zahradní rizalit je završen samostatným nízkým trojúhelným štítem, jeho průčelí s balkonem je nejdekoratinejší částí fasády. Balkon je nesen edikulou, v přízemí prolomenou dvěma obloukem ukončenými okny. Kladí s triglify a kytkami nad nimi nesou nárožní pilastry. V cviklech mezi oblouky oken vavřínové věnečky a uprostřed cherubínek. Balkon ukončuje kuželkové zábradlí. Celá sestava se dvěma klenutými okny je zopakována i v úrovni balkonu, kde edikulu završuje zmíněný trojúhelný tympanon. Na bočních osách rizalitu jsou okna obdélná ve štukových šambránách, v patře s bohatě zdobenou suprafenestrou. Okna obdélná (v přízemí se šambránou, v patře s nadokenní římsou a festony v suprafenestře. Levé - SZ nároží, s obdél. okny, završuje hranolová věžička s jehlancovou střechou bez vrchol. špičky, ukončená dekorativním zábradlím. Pravé - JZ nároží otevírá v přízemí zdvojené zaklenuté okno, v patře pak okno sdružené obdélné lemované ionskými pilastry. Vstup je situován na J a V průčelí. Patra odděluje kordonová římsa se zubořezem, korunní římsa je s konzolemi. Sokl dekoruje plastická pásová rustika, v patrech rustika dělená a plochá, pouze naznačená. Jižní průčelí má na střední ose portál s převýšeným obloukem a původní dveřní výplní. Další vchod má portál obdélný, nad ním vysoké 6 tabulkové okno, 5 okenních os, členěno je obdobně, jako průčelí předešlé. V roce 2010 byla obnovena restaurátorským průzkumem odhalená původní barevnost fasády - s výrazným podílem cihlově červené.