nádražní budova

Symetricky postavené secesní budově nádraží uprostřed dominuje budova podkovovitého půdorysu s nárožními věžemi, uvnitř s monumentální odjezdovou dvoranou, s malířskou a štukovou výzdobou, doplněnou dřevěnými obklady a kovovými prvky zábradlí a kandelábrů. Plocha průčelí je prolomena pětiosým hl. vstupem s markýzou nesenou secesními konzolami. Nad markýzou je převýšené klenuté monumentální okno s vitráží. Vstupní fasádu zakončuje trojúhelníkový štít s obrysem členěným stylizovaným cimbuřím. Směrem ke kolejišti je půlválec ústřední budovy členěn pásovou bosáží a řadou protáhlých obdélníkových oken. Nárožní věže jsou pokryty bosáží, reliéfy v kazetách (v průčelí s hodinami). Interiéry osvětlují segmentově zaklenutá a pravoúhlá okna, která jsou lemována rostlinnou a figurální výzdobou. Velké figury nesou balkóny i skleněné kupole na vrcholu obou věží, usazené na tamburech. Na střední budovu navazují po obou stranách dvoutraktová křídla, zakončená hranolovitými budovami, opět s přičleněnou věží. Trakt při průčelí je nižší a tvoří jej průběžná spojovací chodba, propojující centrální dvoranu s prostory v koncových budovách. Fasády kryje bosáž a člení půlkruhová zasklená okna. Druhý trakt je vyšší o jedno podlaží. Okna má segmentově zaklenutá. Koncové budovy jsou čtyřpodlažní s podkrovím. Mají střešním světlíkem vyznačený prostor komunikace uprostřed budovy, na nějž navazuje schodiště s výtahem. Místnosti vyšších pater slouží jako kanceláře provozu nádraží. Pravé křídlo obsahuje prostory pro příjem, výdej a transport zavazadel, včetně vozového parku a je zakončeno příjezdovou dvoranou, dnes už prakticky zrušenou a přesunutou do nové haly z r. 1979 před původní budovou, propojené s nástupišti podchody, které byly prodlouženy. V patře pravého křídla je umístěn reprezentační sál. V budově s věží na konci pak jako důstojný ekvivalent restaurace v levé budově se nachází císařský, dnes prezidentský salónek s intaktním secesním vybavením a dekorací stěn. Patra obsahují kanceláře a ubytovnu. Obě koncové věže vynikají opět dynamickou secesní plasticitou a svou hmotou ohraničují kompozici celého architektonického komplexu.