kostel Povýšení sv. Kříže

Volně stojící kostel se nachází v areálu vymezeném ohradní zdí. Jde o trojlodní stavbu bazilikálního typu s hranolovou věží s cibulovou střechou a nárožními lizénami. (Každou loď kryje sedlová střecha, která nad presbytářem přechází ve střechu půlkuželovou završenou sanktusníkem.) Na věž, prolamovanou segmentově zakončenými okny, jsou po obou stranách navázané prostory se schodišti. Stavba má sytě žlutou fasádu s bíle vyznačenými architektonickými prvky, plochy průčelí člení lizénové rámce. Střední osa průčelí předstupuje ve formě mělkého rizalitu, jehož portál má kamenné ostění a supraportu s prohnutou římsou a nad ní okno se segmentovým obloukem a šambránou s uchy. Napravo a nalevo od rizalitu stěnu prolamuje dvojice obdélných okének (opět se šambránou s uchy). Vedlejší lodi se v průčelí projevují zprohýbanými pološtíty s volutami navázanými na osy postranních schodištních prostorů. V podvěží se nachází valená klenba, střední loď trojlodí je vyšší a širší než lodi vedlejší a každá z nich je zaklenuta dvěma křížovými klenebními poli. Klenbu vynášejí pilastry a pilíře (zesílené ionskými pilastry), lodi oddělují půlkruhové arkády, jejichž archivolta je zdobena volutou. Hlavní loď osvětlují čtyři segmentově zakončená okna, vítězný oblouk vynáší pilastry s čabrakovou hlavicí. Kruchta se nachází v západní části hlavní lodi a sahá až do prvního patra valeně sklenuté věže. Na sever od presbytáře je sakristie čtvercového půdorysu, jejíž klenba je valená s lunetami.