hradby

Areál hradu chrání dva hradební okruhy. Starší hradby horního hradu posiluje níže položený hradební okruh novějšího hradu dolního. Hradby jsou vystavěné z lomového zdiva, neomítané, o různých tloušťkách. Dochované i dozdívané jsou v nestejných výškách. Hradby horního hradu se dochovaly zejména na jeho východní straně. Hradba ve výškové úrovni horního hradu na protilehlé východní straně, napojená na jihozápadní nároží, patří již k novější fázi opevnění. Dolní hradební okruh propojuje vstupní bránu s baštami a věžové stavení, hradby lze v těchto místech ztotožnit s opěrnou zdí přístupové cesty. Dále hradby spojují západní baštu, stavebně zahrnutou do úřednické budovy, s baštou jihozápadní. Tato část hradby je přerušena v těchto místech paralelně stoupajícím rampovým schodištěm. Na jižní masivní štítovou zeď navazuje hradba dozděná jako parapetní zídka a pokračuje zpět k severu po východní straně areálu až pod dolní hrad. Hradby pokračovaly i na severní straně, kterou nyní ztotožňujeme s valy. Zde se napojují opět na vstupní bránu s baštou.