lázeňský dům, zvaný Zlatý pelikán

Lázeňský dům čp. 74, zvaný Zlatý pelikán, je součástí komplexu dvanácti lázeňských objektů, doplněných kotelnou, krytým dvorem a parkem, dnes nazývaného Beethoven. Jde o dvoupatrový zděný řadový dům na půdorysu tvaru písmene L, zasazený do terénu. Jihovýchodní (uliční) průčelí hlavního křídla je v přízemí čtyřosé, v prvním a druhém patře osmiosé – každé ose přízemí odpovídají dvě osy v patrech. V dolní části stěny je poměrně nízký sokl. Vodorovnými členícími prvky jsou mezipatrové římsy s různou profilací, svislými pak lizény s pásovou bosáží, oddělující jednotlivá pole – v přízemí s jednou osou, v patrech s dvěma. Lizény nejsou průběžné, začínají nad soklem a výše je rozdělují mezipatrové římsy. Nacházejí se i u styku objektu s vedlejšími domy. V ose přízemí druhé zprava je umístěn vchod – široké novodobé dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, nahoře ukončené do segmentového oblouku. Otvor lemuje úzká šambrána, na vnitřních stranách profilovaná. Ve zbývajících osách přízemí jsou velká okna ve špaletě. Jsou situovaná na šířku, nahoře mají tvar mírného segmentového oblouku. Okno rozděluje široký sloupek na poloviny, tvořené vždy dvoukřídlým oknem, které má poutcem oddělenou dvoudílnou horní větrací část. Kolem otvoru je šambrána, nahoře a po stranách s profilovaným vnějším okrajem a dole s dvoudílnou profilací. Provedení oken v prvním a druhém patře je shodné. V poli, vymezeném lizénami, jsou vždy dvě okna ve špaletě vedle sebe, spojená společnou šambránou (na ploše mezi okny je barevně a rytou linkou odlišené vnitřní pole). Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Na fasádě přízemí je vlevo od vstupu umístěna deska, upomínající na pobyt Josefa Dobrovského v tomto domě (nahoře je kruhový medailón s reliéfní bustou Josefa Dobrovského, dole je text: ZDE BYDLEL / V ROCE 1812 / JOSEF / DOBROVSKÝ“). Dvorní fasády hlavního křídla i jednopatrového křídla bočního, napojujícího se u severního nároží, jsou jednoduché, členěné okenními otvory a vstupem. Boční křídlo má severozápadní stěnu zakončenou do trojúhelného štítu. Jeho pultovou střechu kryjí bobrovky, které se nacházejí i na sedlové střeše křídla hlavního.