lázeňský dům, zvaný Knížecí lázně

Lázně, zvané Knížecí, jsou součástí komplexu dvanácti lázeňských objektů, doplněných kotelnou, krytým dvorem a parkem, dnes nazývaného Beethoven. Jde o dvoupatrový zděný objekt čtvercového půdorysu, na obou stranách sousedící s vedlejšími domy. Je téměř stejně vysoký jako na západě se napojující lázně, zvané Dámské lázně – úroveň podlaží na fasádě je stejná, pouze hlavní římsa Knížecích lázní je o něco výše. Na severovýchodě připojené Pasířské lázně jsou pak nižší. Pětiosé jihozápadní průčelí má osy rozmístěné tak, že rozestup mezi střední osou, umístěnou v mělkém rizalitu, a bočními osami je větší, než mezi osami první a druhou od obou nároží. Přízemí je opatřené pásovou bosáží, vybíhající nad okny do naznačených klenáků, první a druhé patro jsou hladké. Bosáž se nachází také na obou bočních okrajích fasády – u styku s Dámskými lázněmi je pásová, u jižního nároží je vždy ob jednu řadu doplněna o svislé členění. Bosáž přerušuje profilovaná římsa mezi přízemím a prvním patrem. Ve všech osách přízemí jsou velká dvoukřídlá okna, sahající dole až těsně nad terén. Křídla člení dvě vodorovné příčle, nad poutcem se nachází půlkruhová část, rozdělená svislou příčlí na poloviny. Pod patami horního půlkruhu probíhá po fasádě profilovaná římsa, půlkruh lemuje šambrána. V prvním patře vyplňují osy dvoukřídlá okna s křídly členěnými vodorovnou příčlí na poloviny a s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Nahoře a po stranách lemuje otvor šambrána, pod okny je parapetní římsa, spočívající na volutovitých konzolkách, zdobených na přední straně rostlinným reliéfem. Podobné, avšak větší konzolky podpírají nadokenní římsu. Okna v druhém patře jsou stejná jako v prvním, u orámování chybí nadokenní část, která je nahrazena profilovanou římsou. Stěnu ukončuje hlavní římsa, vyložená na konzolách. Jihovýchodní průčelí je provedeno v zásadě stejně jako jihozápadní, s několika odchylkami. V pravé krajní ose přízemí je vstup – novodobé dřevěné dveře rámové konstrukce, nad nimi je stejný oblouk, jako u oken. Římsa pod jeho patami zde probíhá v celé šíři půlkruhu, v němž je plná stěna. Okna jsou menší obdobou oken na jihozápadní straně, vzniká tak hladce omítnutá plocha kolem nich - celek tvoří dojem slepých arkád (až na dveřní osu). Okenní otvor ve střední ose je dnes zazděný. První a druhé patro je stejné jako u jihozápadní fasády, pouze pod středním oknem v prvním patře je vpadlé obdélné pole. Dům má sedlovou střechu s valbou na jihozápadě, krytinou jsou bobrovky. Díky nižší úrovni střechy vedlejšího domu je vidět část štítu na severovýchodní straně, postrádající členění i otvory.