oplocení

Oplocení začíná na severozápadní straně (u vily čp. 1270) bránou. Jde o dva hranolové sloupky, zakončené nahoře do tvaru nízké stříšky, v nichž jsou zasazena dvoukřídlá mřížová vrata. Nad poměrně nízkou plnou dolní částí vrat se zvedají svislé pruty, nahoře spojené do dvojitého oblouku. Dolní je půlkruhový, horní se mírně zvedá směrem ke středu. Ve vzniklém pásu doplňují svislé pruty tenké obloučkovité. Nad plným spodkem jsou nad sebou dvě řady motivu cik-cak, a výše pak dvě řady vlnek. Ve vzniklém pásu je v úsecích mezi svislými pruty vždy ještě jedna svislá příčle. Na bránu navazuje oplocení se zděnou podezdívkou, zakončenou výrazně přesahujícím parapetem. Úsek oplocení u vily čp. 1270 má sedm částí. Základem jsou čtyři jednoduchá pole, prostřídaná třemi zdobnými úseky. Základní pole tvoří deset svislých prutů, seskupených do dvojic a zakončených do hrotu, doplněných silnými vodorovnými příčlemi – dole jednou a nahoře dvěma. Pole druhé směrem od obou okrajů je poměrně úzké a provedené stejně. Uprostřed je úzká trubka, podpírající plot, vpravo a vlevo od ní je užší prut, zakončený plným kruhem. O něco větší kruh pak vyrůstá ze šikmého spojení těchto prutů, které jsou vodorovně spojené dvěma prohnutými páskami nad dolní základní vodorovnou příčlí a pod ní pak zakončené do obdélného, na šířku orientovaného tvaru. Oba pruty spojuje s vně umístěným širším prutem prstenec v dolní části. Tyto silnější pruty nahoře vybíhají do kruhového orámování, které obklopuje tři plné kruhy. Vpravo a vlevo od tohoto středního motivu je mezi dvojicí běžných svislých prutů vložen ještě třetí, pod horní vodorovnou příčlí zakončený hruškovitým obrysovým motivem a dole spojený s vedlejšími pruty obdélným, na šířku orientovaným tvarem a prstencem. Nejzdobnější je poměrně široké střední mřížové pole. Jeho základ tvoří běžné svislé pruty, avšak zde se směrem ke středu zvyšují, sledujíce oblou siluetu. Pod jejich vrcholy je pás, provedený obdobně jako horní pás vrat. Do střední části je umístěn tvar na způsob štítu s oblou horní linií a konkávním spodkem, po stranách dole zakončený stlačenou volutou. Mezi sousedící dvojice středních čtyř běžných prutů této části je vždy vložen ještě jeden nižší. Krajní zakončuje plný kruh, střední sahá až k hornímu oblouku a je doplněný po každé straně oválným, na výšku orientovaným motivem. Níže jsou dva prstence nad sebou, stejně jako u sousedících prutů. Pod „štítem“ spojuje středních sedm prutů pás cik-cakového tvaru, až na drobné otvory u prutů plný. Devět středních prutů ještě spojuje zvlněná příčle, umístěná nad dolní silnou vodorovnou. Ve stejné úrovni je oblouček nad pruty pátým a šestým a sedmým a osmým směrem vně od středního. Nad dolní vodorovnou příčlí spojuje pruty třetí a čtvrtý směrem vně od středního vodorovná páska. Střední prut a pruty druhé od středního směrem vně nesahají až k podezdívce. Dvojice běžných prutů této střední části spojuje pod dolní vodorovnou příčlí obdélný, na šířku orientovaný motiv, připojený k prutům prstencem. Na vnějších stranách středního plotového pole je podobný motiv, jako v polích druhých od kraje – pouze chybí dolní pásky a místo nich je zde kruh. Do nezdobné části oplocení zasahuje ze středního úseku oblouk, zakončený pod dolní vodorovnou příčlí stlačenou volutou, a to v úseku prutů prvního až třetího směrem vně od krajních motivů s kruhy. Stejně je provedená i část oplocení u vily čp. 1294. U vily čp. 1279 je úsek oplocení kratší, od oplocení u vily čp. 1294 ho odděluje široký hranolový sloupek, směrem vzhůru se zužující. Nahoře je zaoblený a stočený do voluty, jejíž závit se nachází na bočních stěnách sloupku. Střední pole tohoto úseku oplocení je stejné, jako u obou sousedních, avšak na něj navazuje na obou stranách pouze část s obyčejnými pruty (je jich vždy 17). Na levé straně se nachází branka, umožňující přístup na pozemek u vily čp. 1279. Tvoří ji dva nestejně široké hranolové pilíře se stříškovitým zakončením (pravý pilíř je širší, než levý), mezi nimiž se nachází mřížová vrátka. Jejich základ tvoří obdélný rám, nahoře zakončený do segmentového oblouku a pět svislých prutů. Nahoře je podobný oblouk jako u brány u čp. 1270, nad ním se zvedá ještě zaoblený nástavec, zakončený dole po stranách stlačenou volutou. Uprostřed nástavce je plný kruh, vně něho obrysový kruh a ještě více vně vždy dvě oblé příčle vedle sebe. Nad středem výšky vrátek jsou dva oblouky nad sebou, z nichž dolní sahá jen ke krajním svislým prutům a má tvar segmentový a horní sahá až k rámu a má lehce zvlněné boky. Horní oblouk se nahoře rozděluje podél středního svislého prutu, zatáčí vně a je zakončen plným oválem, situovaným na výšku. Takový ovál, avšak směřující diagonálně dolů, je i vně obou stran dolního oblouku. Vpravo a vlevo od středního svislého prutu je vložen tenčí prut, sahající nahoře k dolnímu oblouku a nedosahující až k dolnímu okraji. Nad dolním obloukem ho doplňuje plný kruh a pod ním na obou stranách plný motiv s trojúhelným otvorem, tvořící společně tvar cik-cak. V dolní části spojují tyto tenčí pruty se středním tři pásky nad sebou. Podobné pásky, avšak pouze dvě a rozmístěné s větší mezerou, se nacházejí i mezi silnými pruty prvním a druhým zprava a zleva. Nad plnou dolní částí vrátek jsou mezi pruty stejné motivy – jde o plnou plochu, nahoře konkávní, v níž jsou vyřezané otvory. Uprostřed je menší otvor tvaru kapky, níže po stranách pak od sebe odvrácené měsíčkovité tvary. Nad tímto pásem spojuje všechny pruty zvlněná příčle. Oplocení na jihovýchodě u vily čp. 1294 zakončuje brána. Tvoří je dva hranolové sloupky se stříškovitým horním zakončením a jednoduchá dvoukřídlá mřížová vrata. Vrata mají trubkový rám, zpevněný nahoře a dole vodorovnou příčlí, na rám jsou upevněny svislé pruty. Levé křídlo, určené pro pěší, jich má šest, širší pravé deset (u prutu pátého zleva je křídlo zpevněné svislou trubkou).