kostel sv. Matěje

Jednolodní kostel s mohutnou průčelní věží, šikmo rozšířeno lodí do stran, mělkým presbyteriem, na něž navazuje přízemní stavba sakristie. Věž je zajímavým způsobem členěna, členění je v dolní i horní části odlišně řešeno, jiné je i členění v na čelní záp. straně a na bočních fasádách věže. Průčelí je ve spodní části členěno jen soklem a dvojím pravoúhlým odsazením nároží. V patře pak toto odsazení chybí a nároží dekoruje rustikovaná armatura. V přízemí je prolomeno jen miniaturní kruhové okénko, naproti tomu ve zvonovém patře věže se objevuje kasulové okno s výrazným klenákem. V patře je členění věže shodné i na stranách, v nižší úrovni se ale objevují asymetricky posazené pilastry s čabrakovými hlavicemi, které oblamují korunní (resp. kordonovou) římsu. Boční stěny zde prolamují polokruhově ukončená okna, na sev. straně pak ještě hl. vchod do kostela s kamenným lehce profilovaným ostěním a klenákem v překladu, kde byl umístěn zřejmě kovový medailon. Obnovené dveře mají rokokovou výzdobu. Boční fasády mají podobný vzhled na sev. i již. straně jen s tím rozdílem, že na již. straně chybí vchod. Z boční fasády šikmo vystupuje boční kaple, jejíž čelní stranu lemují pilastry s čabrakovými hlavicemi a prolamuje polokruhově uzavřené okno. V tympanonu trojúhelného štítu je znak s věží, nad níž se objevuje písmeno R, kolem jsou biskupské insignie a vše to uzavírá proboštský klobouk s jednou řadou střapců (znak metropolitního proboštství). Na již. straně je místo znaku proboštství erb Strachovských. Za vystouplou části lodi pokračuje další úsek uzavřený pilastrem s čabrakovou hlavicí. Také tento úsek prolamuje polokruhově ukončené okno. Zadní straně presbyteria zůstala hladká, ve vlysu byl obnoven nápis: ANNO 971 GLORIOSA APPARITIO s. MATHIAE APOSTOLI DEI IN LOCO ISTO // fcce CONTIGIT Fr. Hajek folio 87. ECCLESSIAM ISTAM ANNO EODEM BOLESLAUS PIUS // LIBERATORI SUO BREXIT. Na presbyterium navazuje nízká hranolová stavba sakristie, prolomená na vých. straně oknem, na sev. pak vstupem s kamenným ostěním. Dispozice interiéru odpovídá vnějším fasádám, zešikmené vystoupení bočních stěn zde nabývá smyslu, protože do toho zešikmení je svedena vzdutá klenba lodi takřka čtvercového půdorysu. Menší klenba stejného charakteru překlenuje i presbyterium, které se do lodi otevírá polokruhovým obloukem. Výrazná je profilace hl. římsy, která je vyvinuta jako kladí, které ještě doplňuje pateční římsa kleneb. Podobně jako na vnějších fasádách, tak i v interiéru použil anonymní architekt výrazných čabrakových hlavic na pilastrech. (podle UPP)