zahradní domek

čp.98 Parcela nepravidelného tvaru na svažitém terénu je zastavěna dvěma domky (v již. a jihových. části zahrady). Na již. a vých. straně je ohrazena cihelnou zdí, na záp. straně probíhá tarasní zeď městského opevnění. Přízemní zahradní domek čp. 98 je nad již. křídélkem zastřešený sedlovou zvalbenou střechou, nad sev. křídlem a verandou pultovou střechou. Vých. fasáda do Černínské uličky je slepá, záp. do zahrady má po levé straně novodobou verandu s pásem průběžných oken a vstupem, napravo dvě okna ve štukovém orámování. jižně od průčelí v ohradní zdi prolomena vstupní branka se segmentovým záklenkem. Kratší křídlo plochostropé, křídlo při Černínské ulici s dvěma místnostmi zaklenutými plackou s eliptickými čely. Podsklepeno, valená klena s lunetami. Na dnešní parcele se ve středověku nalézaly dvě zahrady, z nichž východní náležela pod jurisdikci jiřského kláštera, záp. zahrada s letohrádkem pod strahovský klášter. V r. 1680 zahradu kapucíni ohradili zdí, letohrádek přestavěli na lazaret (čp.306) a vystavěli přízemní zahradní domek, z kterého se stala v r. 1827 a opakovaně v r. 1887 márnice pro mnichy v karanténě postižené morem. Pozemek byl s klášterem propojen dřevěnou zastřešenou lávkou přes Černískou ulicí v místě dnešního čp.98.