oranžérie východní

Budova protáhlého půdorysu s plochou střechou, průčelími členěnými pilastry a půlkruhovými okny. V Z zdi je dochován pískovcový portál se dvěma kamenickými značkami J. B. Matheye a bohatou ovocnou girlandou. Dlouhá průčelí jsou osmiosá, členěná pilastry v parteru s bosáží, okna s půlkruhovým ukončením. Na atice oddělené kordonovou římsou a členěné pilastry jsou umístěny v pravidelných rozestupech busty - původně terrakotová poprsí římských imperátorů. Omítka je hladká vápenná, provedená v bílé a cihlové jako na ostatních stavbách areálu. Na jižní straně k oranžerii přiléhá další stavba původní hospody, na východě pak úsek zahradní zdi s monumentální nástěnnou kompozicí arkadické krajiny s iluzivní architekturou, doplněnou plastickými pilastry. Tento výjev tvoří point de vue prospektu východní části zahrady.