zahrada

Zahrada je rozvržena do tří částí. Střední tvoří parterová zahrada na hlavní ose zámku, ve východní části je štěpnice (původně špalírová zahrada), v západním dílu byla hospodářská zahrada. Střední parterová zahrada se nachází ve snížené úrovni pod terasou zámku, oddělená omítanou tarasní zdí s barevně odlišenými pilastry a vázami. Zahradu s terasou spojuje osově umístěná rampa. Na Z a V straně je zahrada lemována ohradní zdí, na jihu bránou a budovami oranžerií. Má přibližně čtvercový půdorys. Východní stranu původně lemovaly špalíry zákrsků. Centrální formálně členěná zahrada byla protknuta křížem hlavních cest s fontánou v jejich průsečíku. Hlavní cesta vychází ze zahradního schodiště zámku, rampou sestupuje do zahrady a pomyslně směřuje k Pražskému hradu. Další menší cesty spojují vrcholy kříže a vytváří tvar nakoso položeného čtverce. V jednotlivých výsečích se nachází ozdobné záhony, broderie v podobě zimostrázových spirál. Zbylé trojúhelné plochy v rozích vyplňuje výsadba vzácných ovocných stromů. Zahrada je vybavena i oranžerií, biliárem a domkem zahradníka.