stodola se špýcharem I

Jak budovy chlévů, tak sýpek jsou podélně seskupeny podél hlavní osy areálu s tím, že jsou severněji uložené sýpky odsazeny za průčelní linii určenou chlévy, a tedy celé uskupení otevírají do pomyslné nálevky otevřené k severu. Hmotově jsou chlévy i sýpky řešeny analogicky – středem kompozice je převýšená pavilonová stavba (v případě stodoly sýpka/špýchar), na sever a na jih doprovázená nižšími křídly. Půdorysné rozvržení hospodářských stavení je v původní zástavbové konstelaci zřetelné na Originální mapě stabilního katastru (1842). Objekt západní stodoly je stejně jako chlévy trojdílný, složený z ústřední hmoty vlastní sýpky (špýcharu) a dvou doprovodných křídel. Sýpka je řešena jako trojpodlažní, krytá mansardovou střechou. Stěny jsou proraženy příznačnými okny – z původního členění vnějšího pláště se dodnes zachovaly pouze fragmenty. Rohy jednotlivých stěn byly osazeny vertikálami rytě bosovaných lezen, které mezi s sebou svíraly otevřené, odsazené a zaoblené nároží. Západní sýpka nese vedle toho pouze horizontálu patrové římsy mezi druhou a třetí etáží, dále římsu korunní. Doprovodná křídla jsou stejně jako křídla chlévů přízemní, kryta střechou, která je při sýpce zakončena sedlově (tj. křídla ke hmotě sýpky přímo přiléhají), a vně polovalbou. Vnější plášť je zřetelně členěn lezenovými rámy s voutovým profilem v rozích. Rámy jsou žluté, vpadlá pole šedivá, a je zde tedy uplatněna stejná barevnost, kterou sledujeme na ústřední budově chlévů (šedivé zrcadlo cviklu, jinak zbytky bledě žluté). Jednotlivé osy jsou určeny většinou zazděnými štěrbinovými okny. Mladší zásahy do podoby a funkce hospodářských budov způsobily mírnou roztříštěnost a místy nejednotnost či odchylku zachované či částečně rekonstruované exteriérové výzdoby. Obecně vzato je západní skupina doprovodných a hospodářských budov (stodola se špýcharem I, chlév I) ve výrazně horším, fragmentárním, stavu, nicméně je dodnes větším nositelem původního architektonického a estetického řešení – a to oproti východní skupině, která je sice zachována celistvěji, ale absorbovala mnohem více mladších, nutno dodat devalvujících, zásahů.