hlavní budova

Hlavní budova je rozlehlá, půdorysně složitá, osově symetricky komponovaná srostlice několika více či méně samostatných křídel, která byla původně propojena úzkými krytými koridory (dnes jsou na vnitřní straně většinou rozšířeny o novodobé přístavby). Široké hlavní křídlo je položeno příčně. Přízemními, podélně orientovanými trakty je k němu připojeno zhruba o dvě třetiny užší ústřední příčné křídlo. Obě křídla a koridory vymezují malé, příčně obdélné nádvoří. Z centrální části ústředního křídla vyrůstá krátké podélné křídlo, ze kterého dále vybíhá užší ústavní kaple sv. Kříže, založená na půdoryse podélně orientovaného obdélníka. Ke krajním osám příčného křídla se v pravém úhlu přimykají krátké přízemní spojovací (dnes přestavěné, resp. dostavěné) trakty. Na každý svým podélným křídlem navazuje budova na půdoryse písmene L, s příčným křídlem orientovaným vždy směrem ven od ústřední osy. Fasády všech křídel jsou řešeny střídmě. Široké dvoupatrové vstupní průčelí hlavního křídla má 33 osy (8+6+5+6+8). Ústřední část o šířce 17 a hloubce 2 os je centralizována 5tiosým vstupním rizalitem. K zadním nárožím ústřední části se přimykají ustupující boční osmiosá křídla, jež dosahují hloubky tří os a završena jsou trojúhelnými štíty s oculi. Vstupní rizalit je akcentován bohatší dekorací; jeho plocha je členěna v omítce naznačenou pásovou bosáží a v horních patrech také bosovanými lezénami. U rizalitu jsou zdůrazněny ústřední tři osy, vymezené bosovanými lezénami, jejichž přízemí je řešeno jako trojdílný palácový portál. V ústřední ose je prolomen velký vjezd se segmentovým záklenkem, doprovázený menšími bočními, stejně završenými vstupy. Otvor vjezdu je zasazen do jednoduché edikuly, tvořené lezénami s konzolami a rovnou římsou. Obdélná okna prvního patra mají šambránu s lezénami, konzolami a trojúhelným frontonem; okna druhého patra rovnou nadokenní římsu. Nad ústřední částí rizalitu je atiková nástavba, v jejímž středu je osazeno kamenné sousoší. V jeho středu je umístěn korunovaný, vavřínovým věncem lemovaný štít se zemským znakem, který doprovází dvě sedící ženské postavy (levá hraje na harfu, pravá si přidržuje závoj a hledí do dáli). Ostatní části fasády jsou řešeny téměř shodně. Prolamovány jsou obdélnými okny; přízemí má okna se segmentovým záklenkem. Přízemí je členěno pásovou bosáží, nároží jsou zdůrazněna bosovanými lezénami. Okna dosedají na rovnou parapetní římsu, která je v prvním patře průběžná a v šířce celého rizalitu je doplněna dekorativní parapetní výplní. Okna prvního patra mají suprafenestru s rovnou nadokenní římsou a obdélnou výplní. Průčelí jsou završena korunní římsou, která je na rizalitu převýšená a nesena je konzolkami, střídajícími se s rozetami. Zadní, částečně nádvorní průčelí je řešeno jednodušeji (některá okna jsou novodobě upravena). Jeho ústřední osa je akcentována edikulovým portálem a jednopatrovou věžičkou, pod níž je naznačen krakorec. Plochy věžíčky jsou členěny pásovou bosáží a zvonicové patro je prolamováno okny se segmentovým záklenkem. Ústřední příčné křídlo je jednopatrové, jeho nádvorní průčelí si zachovalo jednoduché původní architektonické prvky, zatímco vnější je novodobě upravené. Bohatěji jsou řešeny jen boční, trojúhelně završené fasády se štukovými rozetami, ke kterým se na obou stranách přimykají původní přízemní koridory. Přízemí celé této části je prolamováno půlkruhově završenými okny s půlkruhovými nadokenními římsami, spojovanými do jakési souvislé slepé arkády. Ústřední podélné jednopatrové křídlo s rovnou střechou a okny se segmentovým záklenkem v prvním patře je z větší části moderně upraveno. Z křídla vybíhá formálně naprosto odlišné těleso kaple, založené na obdélném půdoryse s trojbokým závěrem a polygonální apsidou. Stěny kaple jsou lemovány lezénovými rámy s jakýmsi zubořezem a prolamovány jsou segmentově završenými okny, které jsou na bočních stěnách kaple sdruženy do trojice. Jednopatrové budovy na půdoryse písmene L s vysokými obdélnými okny mají velmi strohé členění (profilované šambrány, rovné římsy). Střechy jsou sedlové, nad závěrem kaple je střecha zvalbená. Střecha věžičky má tvar jehlanu.