pomník padlým

Pomník byl postaven v parku na tehdejším Alžbětinském náměstí, na místě po čerstvě odstraněném torzu jubilejního pomníku Františka Josefa I. a císařovny Alžběty. Nový monument měl tvar pyramidy sestavené z pískovcových bloků, před níž byl na nízkém podstavci umístěn bronzový akt poraženého, klečícího bojovníka ve vojenské přilbě, opírajícího se pravou rukou o meč. K hmotě pyramidy byla přisazena sochařsky pojednaná boční křídla s reliéfy zachycujícími na pravé straně skupinu truchlících mužů a na levé truchlící ženy s dětmi. Čelo pyramidy doplňovala dedikace: „DEN HELDEN / DIE / HEIMAT“, zatímco jména 228 padlých a zemřelých válečných obětí byla uvedena na šesti kamenných deskách instalovaných po stranách pyramidy.