hlavní budova

Modernistická třípodlažní budova bývalé bursy postavená v letech 1936-37, po roce 1948 používána pro zasedání parlamentu. Hlavní průčelí do ulice Wilsonova pročleňuje devítiosý risalit, rytmizovaný pilastry vysokého řádu, překrývající trojdílný vstup do budovy na střední ose. Budova je nad plochou střechou s nízkými prosklenými světlíky doplněna o zavěšenou nástavbu kancelářského objektu, realizovaného za pomoci užití mostní konstrukce složené ze čtyř Vierendeelových nosníků, vyzdvižené na čtyřech pilotech nad vlastní budovu burzy. Burzovní palác svým těžkým žulovým pláštěm pláštěm i "solidním" kvadratickým půdorysem kontrastuje s "labilní" zavěšenou přístavbou a jejím prosklením v případě hmoty, přistavěné při JZ průčelí, která ukrývá vstupní a výstavní prostory. Rovněž toto nově přidané JZ křídlo uplatnilo - u nás poprvé - ve své době velmi progresivní řešení plně prosklené zavěšené fasády - "terčovky"- ze skel složených na sráz (bez rámů), kotvených kotvicími terči. Interiéry Burzy byly komunikačně propojeny s přístavbou a upraveny pro provoz Federálního shromáždění. V burzovním sále byla zřízena federální sněmovna.