socha sv. Blažeje na podstavě

Pilíř se sochou sv. Blažeje je umístěný za evangelní straně lodi kostela. Na betonové základně je usazen hranolový sokl, na čelní straně rámec s textem v mírně vpadlém zrcadle: ORODVG ZA TWE (P)O(K)O/ (LENIE) W NEBESKE WLASTI// 1) Dřík je odstupněný s plochými volutovými křídly, na čelní straně je v rámci vytesán text, nad ním reliéf s vyobrazením biskupa, vpravo v profilu klečící dvě dětské postavy. Text pod reliéfem: oDIWotWor/ nY bLasegY/ WhrDLabo/ LestI// 2) Boky podstavce s rytými zrcadly. Římsa podstavce profilovaná, čelně zvlněná, uprostřed s palmetou. Soklík umístěný na římse je ve střední části volutově vydutý, na čelní straně s reliéfem palmety. Na podnožním soklíku socha světce, sv. Blažeje, zobrazena v kontrapostu v esovité linii, oděný do biskupského roucha s mitrou. Pravá ruka u těla ohnuta v předloktí s uchopeným předmětem, levá ruka ohnuta taktéž v předloktí a položena na prsou, drží dvě svíce. Hlava sv. Blažeje s plnovousem a kadeřemi vlasů mírně zakloněna. Ve tváři světce výraz kontemplace. Výška světce 120 cm, celková výška 340 cm. Materiálem světlý pískovec. Pískovcová skulptura v parčíku při kostele, na JV od něj. Sokl (výška cca 205 cm, strany nejdelšího hranolu cca 47 a 42 cm) hranolový, vespod odstupněný konvexními ústupky, pod krycí deskou se podobně rozšiřující. Nad nejspodnějším, nejširším hranolu soklu po stranách vyššího, užšího dvojice drobných volut. Nejdelší hranol soklu na přední straně opatřen vystuplým zrcadlem, v jeho svrchní části zdobená kartuš s reliéfem biskupa a dvou chlapců (sv. Blažej vytahuje chlapci kost z krku?). Pod kartuší nápis. Po stranách delšího hranolu soklu vpadlá zrcadla. Svrchní odstupnění, tvořící hlavní římsu, vprostřed přední části předstupuje, vzedmuto mírně vzhůru, vprostřed se stylizovaným vegetabilním ornamentem. Na krycí desce ještě nízký hranolek, výše esovitě se zužující útvar vprostřed vepředu s ornamentálním závěsem: na něm nevysoký hranol, výše již socha světce (výška cca 150 cm) – V kontrapostu stojící prohnutá postava v bohatě zřaseném, splývavém biskupském oděvu s mitrou, plnovous rozčísnut do dvou pramenů. V pravici svírá knihu u pasu, levice tiskne na prsa neidentifikovaný, mechem zcela zarostlý atribut (svíce?).