Jitex

Areál ohraničený ulicí U Vodárny, železniční tratí a řekou. Rozsáhlý průmyslový areál lemující pravý břeh Otavy na západním okraji Písku. Při pohledu od centra města tvoří dominantu areálu budova tzv. konfekce, určená pro konečnou fázi výroby, střihání a šití oděvů. Jedná se o stavbu na půdoryse písmene L, s pětipodlažním jižním křídlem a třípodlažním křídlem východním. Charakter budovy určují nečleněná průčelí prolomená rozměrnými horizontálními okenními otvory s ocelovými výplněmi. Střecha je plochá. Prostor mezi křídly budovy konfekce vyplňuje přízemní „barevna“, architektonicky pojednaná shodně s „konfekcí“. Severovýchodní nároží obdélného areálu JITEXu zaujímá kotelna a teplárna, mohutná bloková stavba, jejíž charakter určují velké plochy prosklení vedle rozměrných ploch nečleněné omítané fasády. Západně od budovy barevny se nachází původní jádro závodu a jeho nejstarší dochovaná část – dvě (z původně pěti) přízemních výrobních hal, propojených na jižní straně příčnou chodbou. Střechy jsou sedlové s mírným sklonem, fasády jsou novodobé, omítané, s novodobými otvory i výplněmi. Jižně od původních hal, na jižní hranici areálu, je budova vrátnice s jídelnou, propojená rovněž s administrativní budovou (na západě) a budovou konfekce (na východě). Jedná se přízemní stavbu s plochou střechou, výrazově navazující na budovu konfekce, avšak s novodobými výplněmi. Jihozápadně od vrátnice, v popředí areálu, stojí administrativní budova, třípodlažní stavba s plochou střechou, a fasádou založenou na kontrastu dlouhých horizontálních pásů z výškově orientovaných nečleněných oken a vertikálních pásů prosklení skleněnými tvárnicemi ve schodišťové hale. Na východním průčelí je horizontalita podpořena pásovými sgrafity s motivy textilní výroby. Západně od administrativní budovy, rovněž při jižní hranici areálu, je budova výpočetního střediska, nejmladší stavba areálu, hmotově se blížící krychli. Fasády čtyřpodlažní budovy jsou charakteristické pravidelným střídání horizontálních pásů prosklení a betonových panelů. Severně od výpočetního střediska je mohutný blok pletárny. Brutalistní stavba má plochou střechu a fasády s horizontálně ložených betonových panelů, jen na několika místech nahrazených pásy oken. Na severní straně vystupuje z bloku budovy rizalit, vynášený v úrovni přízemí řadou ocelových sloupů. Západně od pletárny je menší, ale stále mohutný blok pětipodlažní přádelny, s navazujícím dvoupodlažním západním křídlem, vystavěném pro vignonovou přádelnu. Fasády přádelny jsou výrazné, vertikálně rytmizované reminiscencí na polosloupy vysokého řádu, a horizontálně omítanými pásy mezi podlažími, a dále v každém podlaží ještě vertikálně členěné do tří shodných polí, horizontálně rozdělených různými materiály na tři části (zděný parapet, okno, luxferová vyzdívka). Architektura vignonové přádeny pak navazuje jednodušeji, vpadlými poli, částečně omítanými, částečně prosklenými. Plochou střechu doplňují sedlové světlíky. Severní hranici areálu lemují od západu budova garáží, a dvě budovy tzv. pomocných provozů, v nichž byly umístěny návrhářské dílny, atp. Čtyřpodlažní budovy měly původně pro svou dobu charakteristická průčelí členěná ocelovými profily s výplněmi z čirého a barevného skla. Východní z budov byla v nedávné minulosti upravena, včetně přefasádování a omítnutí.