kostel sv. Anny

Mohutně působící obdélná stavba, trojlodní, se širokou střední lodí a sníženými bočními loděmi, nad nimiž jsou umístěny empory střední lodi. K severní straně pravoúhlého presbytáře přiléhá sakristie. Hl. průčelí se obrací do Tovačovského ul. Je lemováno dvěma nižšími bočními věžovými útvary, které stojí v čele bočních lodí. Hl. průčelí člení v 1. p. mohutné pětiboce ukončené okno, na stranách ve dvou patrech nad sebou drobná úzká okénka. V ose hl. okna v prolomené korunní římse navazuje podobně tvarovaný drobný štít s trojboce ukončeným oknem. Nad samostatně vyvinutou stanovou částí střechy při průčelí vybíhá drobná čtyřboká zvonička s plechovou jehlancovou stříškou, završená koulí s křížkem.Ostatní střechy jsou kryty keramickými prejzy. Fasáda má vlastní omítkovou plochu hladkou s uplatněním ploché dekor. výzdoby jednotlivých prvků. Hl. vstup kostela trojosý se širším středním vstupem, podobně členěna plocha velkého okna. Nad vstupem segmentový dekor. pás výzdoby, plochými poli s rostlinnými motivy lemována i okna horní části fasády a ve štítu. Okna věžových útvarů nad touto výzdobou ukončena přímou nadokenní římsou, stejně jako okna vysoké lodi. Fasády bočních lodí řešeny dvouetážově, přízemní okna pravoúhlá, sdružená, v ose boční lodi pravoúhlý boční vstup do kostela. Fasáda členěna přes obě patra řádem plochých lisen vymezujících vertikální pole a ukončených rostlinným motivem, který se uplatňuje i u lemování oken horního patra bočních lodí s emporou. Okna vysoké lodi mají nadpraží s dekor. výzdobou zakončena přímou římsou, korunní římsa lodi profilovaná.