pomník padlým

Monument navrhl renomovaný sochař a podmokelský rodák Fritz Tampe. Ze čtyř jeho prací výbor vybral projekt „Květ smrti“, který může být totožný s návrhem, jímž Tampe roku 1923 obeslal soutěž na válečný pomník v Děčíně. Podmokelský monument má netradiční podobu kruhové kašny vytesané z trachytu, v jejímž středu je umístěna plastika symbolizující květ smrti. Na okvětních listech leží stylizovaná těla padlých vojáků různého stáří, doplněná válečnými atributy. Mrtví jsou zkrápěni „živou“ vodou z chrliče završeného ženskou figurou symbolicky povstávající ze smrti a představující zrození nového života. Desky se jmény válečných obětí jsou osazeny mezi plastikami padlých vojáků a čelní deska nese dedikaci: „Gewidmet unseren Toten des Weltkrieges / 1914–1918 / Die Heimat vergißt Euch nicht.“ Monument přečkal první vlnu živelné i oficiální likvidace po roce 1945, teprve u příležitosti dvacátého výročí konce druhé světové války byla v rámci akce „Z“ vodní nádrž zasypána a část sochařské výzdoby včetně německých nápisů odsekána. Zdevastovaný pomník do původní podoby obnovil restaurátor Vít Mudruňka, a to zásluhou místní Iniciativy pro děčínský zámek a krajanského spolku z Nördlingen. Jeho nové vysvěcení proběhlo 28. července 2016.