pomník padlým

Pomník provedený z přírodního bludného balvanu, tzv. findlingu, o váze přibližně 100 centýřů se nachází při silnici na Maxičky, v místě s výhledem na obec. Kamenná stéla je umístěna na zvýšené podestě se schodištěm, kterou původně ohraničovaly kamenné sloupky s řetězy. Na čelní straně pomníku je osazený tlapatý kříž a dvě pamětní desky se jmény sedmnácti válečných obětí a nápisy: „Für Ihre im Weltkriege / 1914–1918 / gefallenen Ortskinder.“ a „In dankbarer Erinnerung gewidmet / von der Ortschaft Kalmswiese.“ Na zadní straně kamene je vytesán letopočet „1923“. Pomník obnovený roku 1999 se dochoval v téměř původní podobě, včetně originálních nápisových desek, které byly po roce 1945 jen zabíleny.