pomník padlým

Pomník z umělého kamene postavený při průjezdní silnici na bývalém farním pozemku má tvar mohutného komolého jehlanu s hranolovou hlavicí umístěného na širokém odstupňovaném podstavci. Na čelní straně dříku byla původně osazena pamětní deska se jmény třinácti obětí z Malé Veleně a dedikací: „Dem / ehrenvollen Gedenken / der / im Weltkriege 1914–1918 / Gefallenen.“ Jména čtyř obětí ze Soutěsek a šesti z Jedlky uváděly dvě menší desky na soklové partii doprovázené kruhovým reliéfem tlapatého kříže a dubových ratolestí. Další nápis: „GEWIDMET VON EDLEN SPENDERN / 1922“ se nacházel na spodním základovém stupni podstavce. Po roce 1945 byly všechny německé nápisy a symboly z pomníku odstraněny a nahrazeny deskou s citátem Julia Fučíka: „Lidé bděte!“ V roce 1964 ji doplnil malý státní znak Československé socialistické republiky. Zatím poslední úpravou prošel pomník v roce 2008, kdy byl opatřen novými skleněnými tabulemi dedikovanými obětem první a druhé světové války.