pomník padlým

Monument v podobě komolého žulového pylonu na dvoustupňové kamenné základně se nachází mimo obec, na rozcestí u místního hřbitova. Pomník je postavený ve středu zděné šestiboké terasy se zábradlím a je završený hlavicí profilovanou z každé strany reliéfem orla s rozepjatými křídly. Boky dříku jsou zdobeny reliéfním motivem zlaceného tlapatého kříže s dubovými ratolestmi. Na čelní straně se původně nacházela dedikace: „Unseren / im Weltkriege / 1914–1918 / gefallenen Helden. / Gewidmet / von der Heimatgemeinde / Stimmersdorf.“ a na bocích jména válečných obětí. Tyto německé nápisy byly ještě v roce 1981 zachovány. V rámci celkové obnovy provedené obcí v roce 2006 byl pomník doplněn novými nápisovými deskami a českoněmeckou dedikací.