pomník padlým

Monument provedený z tepelského trachytu je postaven v městském parku na vyvýšené terase se dvěma schodišti a má podobu kruhového pavilónu se čtveřicí štíhlých pilířů vynášejících hladké nečleněné kladí, na němž býval umístěn nápis: „DIE HEIMAT IHREN SÖHNEN“. Na pavilon navazuje široká zeď původně doplněná nápisovými deskami a sochařskou výzdobou. Šestici desek se jmény padlých doprovázely válečné letopočty a symbol řeckého kříže. V postranních nikách byly na nízkých podstavcích osazeny dvě sochy uniformovaných vojáků. Figura na pravé straně zobrazovala truchlícího vojáka opírajícího se o pušku, zatímco na levé straně byl zachycen polní kurát s rukama sepjatýma v modlitbě a vojenskou přilbou položenou u nohou. Po osvobození v roce 1945 byl pomník zbaven nápisových desek i sochařské výzdoby a v roce 1978 prošel adaptací na památník československo-sovětského přátelství. V rámci těchto úprav byl osazen novými plaketami a nápisy, které byly záhy po roce 1989 odstraněny.