pomník padlým

Pomník provedený ze syenitu je postaven ve svažitém terénu v areálu šluknovské křížové cesty. Jeho architekturu tvoří devět metrů široká stěna s převýšenou střední částí, jejíž expresivně zalomenou korunní římsu podpírá socha klečícího rytíře. Rytíř je zachycen v plátové zbroji a přilbě, s rukama svěšenýma podél těla a dlaněmi sevřenými v pěst. Socha je umístěna na nízkém podstavci s dedikací: „TREUE UM TREUE“ a po stranách ji doplňují válečné letopočty. Další nápisy se nachází na boku pomníku a uvádí: „Gewidmet vom / Kamerad- / schafts-Verein / ged[ienter]. Soldaten / u[nd]. seinen Gönnern / unter dem / Protektorat des / Industriellen / Robert Weber / 1929.“ a „ENTWURF: / ARCHITEKT LEHMANN. / FIGUR: / BILDHAUER / RIEBER. / AUSFÜHRUNG: / W. SPÖLGEN.“ Na pomníku je osazeno osm masivních nápisových desek uvádějících jména 183 válečných obětí seřazená podle místa úmrtí.