pomník padlým

Pomník se nachází v centrální části hřbitova v místě bývalých čestných hrobů válečných hrdinů. Čtvrtkruhový pozemek ohraničují kamenné sloupky s řetězy a nízká granitová zídka zakončená pískovcovými vázami. V jejím středu je umístěný mohutný pískovcový blok s reliéfy dvou nahých bojovníků na bočních stranách. Postavy jsou téměř identické, provedené v životní velikosti a představují mladé muže svírající v rukou jílec masivního meče. Monument završuje odstupňovaná hlavice s vojenskou přilbou podloženou vavřínovou a dubovou ratolestí, na jeho čele je osazený velký kříž z černého leštěného syenitu se zlaceným nápisem „FRIEDE“. Pomník kromě dedikace: „ALLEN UNSEREN / GEFALLENEN UND VERSTORBENEN / HELDEN / 1914 / 1918“ nacházející se na sokové partii doplňovaly také tabule připomínající stavebníka a tvůrce: „Kamaradschaft gedienter Soldaten / 12. Juli 1925“ a „Entwurf: J. W. Roth u. Co. / Ausführung: Anton Möller“. Tyto desky byly odstraněny po roce 1945 obdobně jako ostatní německé nápisy, které na jistou dobu nahradily čtyři nápisové tabule ze zrušeného válečného pomníku v Národní ulici. Pomník pozvolna chátral a obnovy se dočkal až v roce 2013 zásluhou města a Svazu c. k. vojenských vysloužilců zemí Koruny české.