Stará radnice - zadní trakt

V interiéru jižního křídla severního stavebního komplexu městského soudu je ze západu vloženo schodiště, u paty zaklenuté plackou, ramena jsou zaklenuta plochými segmentovými klenbami. Vedle schodiště probíhá chodba zaklenuta křížově. Další 2 místnosti mají valené klenby se styčnými výsečemi s vytaženými hřebínky, následuje valeně zaklenutá místnost, schodiště, další valeně zaklenutá místnost a konečně na nižní úrovni 2 další valeně zaklenuté místnosti. Na západní straně malého dvorku mezi arkádovým ochozem a dvorní částí domu č.o. 6 v Radnické ulici se nachází 2 valeně zaklenuté prostory a jedna plochostropá místnost. V 1. patře jižní části je zřejmé, že schodiště bylo dodatečně vloženo do renesanční prostory původně zaklenuté valeně s výsečemi s hřebínkovými koutovými lunetami, obdobně jsou zaklenuty dvě následující místnosti. Za velkým sálem procházejícím příčným křídlem se nachází plochostropá místnost a plochostropá malá soudní síň při arkádovém ochozu. Trojkřídlá městská věznice kolem lichoběžníkového dvora je v přízemí tvořeném sledem menších místností zaklenuta valeně s výsečemi, v jihozápadním a severovýchodním koutě dvora jsou osazeny gotické sedlové portálky. První patro je zaklenuto valeně, druhé patro plochostropé. Jihozápadní budova s příčným spojujícím křídlem má hladká průčelí členěná nárožní bosáží v omítce. Západní uliční průčelí a severní dvorní průčelí jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory a dvorní průčelí navíc pravoúhlým a segmentově zaklenutým vstupem. Okenní otvory jsou opatřeny kamennými profilovanými ostěními v prvním patře doplněnými kamennými profilovanými parapetními a návojovými římsami. Pravoúhlý vstup s profilovaným ostěním má nad profilovaným překladem obdélný nadsvětlík. Vyložená profilovaná korunní římsa nese polovalbovou střechu. Západní průčelí příčného křídla je v přízemí prolomeno portálem průchodu ze západního drobného průchozího nádvoří do velkého východního nádvoří, půkruhově zaklenutý portál s klenákem ve vrcholu je flankován pilastry s římsovými hlavicemi nesoucími římsové kladí. Nad portálem je v obou patrech prolomena dvojice sdružených pravoúhlých okenních otvorů, okenní otvory v 1. patře mají profilovaná kamenná ostění doplněná profilovanými parapetními a návojovými římsami. V přízemí šestiosé, v patrech osmiosé východní průčelí do velkého nádvoří radnice je prolomeno sdruženými pravoúhlými okenními otvory opatřenými profilovanými ostěními a kamennými profilovanými parapetními a návojovými římsami ( v 2. patře návojové římsy chybí). Kamenný portál průchodu je segmentově zaklenutý s profilovanou archivoltou s klenákem ve vrcholu a se zkosenými pilířky ostění přecházející splávky v ostrou hranu patek, ve vrcholu archiovolty je umístěn reliéfní brněnský znak. V interiéru je západní část budovy rozdělena třemi hloubkovými zdmi na čtyři hluboké prostory. Levý prostor je narušen schodištěn do sklepa a sousední plochostropou místností, ostatní tři prostory jsou zaklenuty křížově. Východní část při velkém nádvoří je v přízemí jednotný prostor s třemi poli křížových kleneb vyrůstajících z polopilířů. Průchod pod příčným křídlem je zaklenut valeně s nestyčnými výsečemi s vytaženými hřebínky ukončenými liliemi. V prvním patře obsahuje západní čvtercová část domu uprostřed velký sál s valenou klenbou s výsečemi s hřebínky nesoucími štukové obrazce celých i polovičních čtyřlistů, paty výsečí spočívají na profilovaných římsách. Po obou stranách sálu jsou prostory zaklenuté křížově, za ním křížově zaklenutá chodba a severně od ní schodiště. Východní část při velkém nádvoří je jako v přízemí zaklenuta křížově. Na východní část navazuje velký sál v příčném křídle, který zasahuje až do jižního křídla severního bloku městského soudu, sál je zaklenut raně barokní neckovou klenbou s výsečemi s profilovanými štukovými hranami a se středním zrcadlem, druhé patro je plochostropé.