dům s chlévy

Přízemní roubený dům na podélném půdorysu se sedlovou střechou (původně krytou šindelem) je do průčelí usedlosti zapojen svojí štítovou stranou. Roubená část v průčelí je vystavěna na kamenné podezdívce, vyrovnávající svažitý terén. Průčelní stěna je viditelně rozdělena příčkou na širší světnici se dvěma okny a užší světničku s jediným oknem. Stěnu kryje pod bedněnou lomenicí krátká šindelová stříška. Střecha je nasazena symetricky, přesahy na podélných stranách jsou provedeny pomocí námětků, které určují charakteristický prohnutý tvar střechy. Štít, shora zakončený šindelovou kuklou, je svisle bedněný z překládaných prken. Čtyři drobné větrací otvory mají podobu kvadrilobu. Na dvou záklopových prknech kukly se zachovaly fragmenty neumělého a již nečitelného nápisu. Zadní polovina domu je zděná, s bílenými omítkami, pod střechou doplněná nízkou roubenou nadstavbou. Zadní štít je bedněný z prken na sraz, vlevo je umístěn vlez na půdu s bedněnými dvířky na kovaných závěsech. Roubení pod štítem je kryté krátkou stříškou. Nad síní ze střechy vystupuje vysoký omítaný komín s novodobým zakončením. Vnitřní uspořádání: dvoutrakrová trojdílná smíšená komoro-chlévní dispozice, se světnicí po levé straně síně. První dva díly (světnice a síň) jsou roubené, kdežto chlévy a komora jsou zděné z kamene. Síň je průchozí.