pomník padlým

Pomník měl podobu bronzové sochy stojícího vojáka provedené v nadživotní velikosti a umístěné na jednoduchém dvoustupňovém kamenném soklu. Voják se opíral o pušku a byl oblečen do historické uniformy příslušníka císařské řadové pěchoty. Na čelní straně adaptovaného soklu se nacházel tlapatý kříž a text: „UNSEREN IM WELTKRIEGE / 1914–1918 / GEFALLENEN HELDEN / DER STADT BENSEN / KRIEGVEREIN / SEINEN IN DER JAHREN 1859, 1866 UND 1878 / GEFALLENEN KAMERADEN / AUS DEM BEZIRKE BENSEN“. Na bocích podstavce byla uvedena jména válečných obětí. Původních šestnáct jmen doplnilo 46 padlých, 42 zemřelých a šestnáct nezvěstných vojáků velké války seřazených dle místa úmrtí. Pomník se do současnosti nedochoval, byl zničen v roce 1945 a jeho části využity jako stavební materiál. Na místo, kde stával, byl v roce 1959 přenesen památník osvobození Rudou armádou od hořického sochaře Josefa Kalfuse. Kromě tohoto zmizelého pomníku připomíná benešovské oběti velké války také soubor pamětních desek v interiéru kaple Bolestné Panny Marie. Tato stavba byla v meziválečném období adaptována na pamětní kapli, její okna byla osazena novými vitrážemi dedikovanými padlým hrdinům a zdobenými motivem sv. Jiří bojujícího s drakem. Po roce 1945 přestala kaple plnit svou sakrální i pietní funkci, její interiér byl obnoven teprve u příležitosti stého výročí ukončení velké války v roce 2018.