hlavní tovární budova

Hlavní tovární budova je nepodsklepená a má zhruba obdélný půdorys (s řadou novodobých přístaveb), který lze příčně rozdělit na dvě stejné části. Severní část objektu je patrová, jižní část z větší části dvojpatrová (pouze při jižní fasádě nad cca 1/3 jejího půdorysu je však rovněž pouze patrová). Zastřešení je řešeno pomocí sedlových střech, krytých plechovou krytinou. Z hlediska dispozice se jedná o podélný stěnový dvojtrakt, zdivo je cihelné, stropy železobetonové. Dispozice objektu zahrnuje kromě výrobních a skladovacích prostor také nájemní byty, situované v jižní části budovy ve 2. a části 1. patra. Pro vertikální komunikaci mezi podlažími slouží 2 přímočará schodiště (ze schodiště v jižní části jsou přitom přístupné všechny nájemní byty) a nákladní výtah (v severní části objektu). Rozlehlé haly v přízemí slouží především jako skladovací prostory, současná výroba je situována do patra. Východní okapová fasáda hlavní tovární budovy je pokryta rozměrnými výrazně barevnými vegetativními a figurálními motivy, provedenými ve stylu sgrafita (ve skutečnosti se však jedná pouze o tvarovaný štuk). Tento způsob úpravy fasády existoval původně i na jižním a severním štítu, které jsou dnes spolu se západní fasádou hladké bez dekorace (pouze na severním štítu jsou zachovány sporé zbytky této výzdoby). Východní fasáda má 23 okenních os. Okna mají tvar obdélníka na výšku, jsou dvojitá a zpravidla členěná na 8 tabulek. Horní díl oken představuje výklopné ventilační křídlo, pod ním jsou dvě otevíravá křídla. V přízemí severní části objektu jsou naproti tomu osazena neotevíravá jednoduchá železná industriální okna, členěná na 30 podlouhlých tabulek. Krovy střech hlavní tovární budovy jsou vaznicové, podkroví je částečně využito jako skladovací prostor pro obyvatele nájemních bytů. Prosvětlení podkroví je zajištěno okny ve vrcholech štítů, střešními světlíky a úzkými podélnými okénky v půdních nadezdívkách. Kolmo k hlavní tovární budově přiléhá uprostřed východní fasády přízemní boční křídlo půdorysu L, které vymezuje malý dvůr před jižní částí hlavní tovární budovy. Boční křídlo je rovněž zastřešeno sedlovými střechami krytými plechem a jeho fasáda bývala v minulosti také pokryta pseudosgrafity. Jím vymezený dvůr je spojen úzkým průchodem s prostorem před severní částí hlavní tovární budovy.