brána

Architektura brány vjezdu do areálu tvořící v severním křídle mírně vystupující rizalit je prolomena portálem s kamenným ostěním zaklenutým stlačeným obloukem. Pilířky ostění na masivních okopných nábězích jsou ukončeny profilovanými římsami, profilovaná archivolta je protnuta klenákem zdobeným reliéfem s motivem slunce. Ve cviklech po stranách záklenku se nachází reliéfní rozety. Portál je flankován pilastry a polosloupy s válcovými dříky přecházejícími splávky v hranolové římsové hlavice. Římsové hlavice pilastrů a polosloupů vystupují z vyložené bohatě profilované římsy mohutného segmentového frontonu, který bránu završuje. Spodní římsa frontonu je nad záklenkem brány segmentově zvlněná. Do tympanonu frontonu je umístěna oválná rokajová kartuš nesoucí polychromovaný benediktinský znak završená mitrou a berlou. Brána na vnitřní straně má rovněž portál s kamenným ostěním zaklenutý stlačeným obloukem, pilířky ostění ukončené římsami i archivolta protnutá klenákem jsou profilované. Brána je na vnitřní straně završena štítovým nástavcem posazeným na profilované korunní římse jižního průčelí severního křídla. Štít s volutovými křídly je ukončen vyloženou profilovanou zalamovanou a do segmentu vytaženou římsou, na ploše štítu se nachází malované sluneční hodiny. Průjezd dělí pas zaklenutý stlačeným obloukem na dvě pole plochého stropu zdobeného zrcadly obdélného tvaru s vybranými rohy.