sousoší Piety

Sloup se sousoším je ohrazen trojbokou, pravoúhle zalomenou zídkou se dvěma bočními vyššími hranolovými pilíři, které jsou vyzděny z kamenných kvádrů. Zídka z lomového zdiva má v čele zapravenu obdélnou mramorovou desku s vytesanými jmény zemřelých v 1. světové válce. Sloup vysoký přibližně 5 m je vytvořený z jemnozrnného pískovce a skládá se z hranolového podstavce stojícího na soklu ze žuly, opatřeném vzadu nápisem: „Staatsfachschule / Saubsdorf.“. V čele nese černě natřený nápis: „1914-1918 / Fürs Vaterland seid Ihr gefallen / Treu Eurer Volke, Eurem Pflicht. / Mir wollen danken hier Euch allen / An unserem Christe starbt Ihr nicht.“ Podstavec kryje překlad, který horními čtyřmi hranami přechází do mohutného, tordovaně kanelovaného sloupu s entazí. Hlavice sloupu je prstencová s kosými hranami, obsahujícími plastický majuskulní nápis: „HELDEN •DES • WELTKRIEGES.“ Plintus plynule přechází v sousoší z šedého pískovce, ve kterém je ztvárněna sedící Panna Marie v dlouhém rouchu, držící na klíně bezvládné tělo mrtvého Krista, jehož obě nohy spočívají na podstavci. Kristova pravice samovolně padá k matčině pravému chodidlu. Matka svou pravicí přidržuje za krkem synovu hlavu a dlaň levé ruky. Povrch vrcholového sousoší zachovává jemný vlásenkový rastr.