evangelická kaple

Evangelická kaple postavená ve stylu secese a ovlivněná myšlenkami hnutí Arts & Crafts stojí na pravém břehu Nežárky v klidové zóně poblíž Mertových sadů a kostela sv. Jakuba. Kolem kaple se rozprostírá nevelká zahrada, která byla zřízena nedlouho po dokončení kaple. Stavba stojí na půdorysu tvaru písmene L a lze ji pomyslně rozdělit na severovýchodní část kaple a jihozápadní část fary. Kaple obdélného tvaru měla původně pravoúhlý závěr, ke kterému byla v polovině 20. století přistavěna obdélná apsida. Hlavní vchod na severovýchodní straně se nachází v mírně vystupující věžičce. K faře je na jihozápadě přistavěna obdélná hmota garáže s plochou střechou, na straně do zahrady je přistavěna dřevěná konstrukce předsíně. Sbor je zastřešen polovalbou s keramickou krytinou, přesahující střecha je usazena na dřevěných krakorcích, věž je zakryta prohnutou střechou zakončenou oplechováním s makovicí. Sbor je usazen na nevysokém kamenném vyrovnávacím soklu, zdivo je na nárožích a pod střechou zdobeno hladkými lisenovými pásy. Kaple je členěna přízedními kamennými pilíři čtvercového průřezu. Okna do kaple jsou sdružená s trojúhelným nadpražím. Výplně jsou dvojité skleněné patnáctitabulkové v kovových rámech. Hlavní vchod je umístěn do přízemí věže, dvoukřídlé dřevěné dveře jsou osazeny v kamenném portálu s lomeným obloukem. Nad vchodem je umístěn štukový reliéf ve tvaru stuhy, kterou je provlečen kalich stojící na rozevřené knize. Po stranách kalicha je na stuze proveden nápis „I Korint. / Kap. 1 v. 23.“. Nad kalichem je reliéfní nápis „MYŤ KÁŽEME KRISTA / UKŘIŽOVANÉHO.“. Nad tímto reliéfem se nachází dvojice pravoúhlých oken, mezi nimiž je zasazena kovová lucerna s proskleným mnohoúhelným stínidlem. Na severovýchodní stěně kaple je rovněž patrný kamenný blok základního kamene s datací 1906. Fara s bytem je kromě lisenových rámů bez výrazného členění a zdobnosti, zdivo je prolomeno řadou různých okenních otvorů, na jihovýchodní straně převažují úzká obdélná okna s novými výplněmi. Plochá střecha garáže je v atice osazena trubkovým kovovým zábradlím, v patře se nachází část štukového zdobného reliéfu s původní secesní ornamentikou, který byl na fasádě ponechán po celkové opravě v roce 1972.