pomník M. S. Patrčky

Na nízkém betonovém (?) soklíku kvádrový pískovcový sokl čtvercového půdorysu, s prožlabenou horní hranou. Na čelní straně osazená úzká bílá mramorová deska s vtesaným nápisem PRVNÍ ČESKÝ PRINCIPÁL KOUZELNÉHO DIVADLA//. Na zadní straně vtesaný letopočet 1929, na západním boku vtesaný nápis POSTAVENO OBCÍ JAKUBSKÉ PŘEDMŠTÍ.// Na hranolovém těle podstavce zezadu rám s vykrojenými rohy, v něm vtesaný kurzivní nápis Stínům/ národovců//, na čelní stěně hranolu zasazená obdélná mramorová deska s vtesaným nápisem PAMÁTCE NÁRODNÍHO BUDITELE/ A SPISOVATELE/ MICHALA / SILORADA PATRČKY/ * V SOLNICI DNE 21. ČERVENCE ROKU 1787/ + V JAROMĚŘI DNE 25. DUBNA ROKU 1838/ KTERÝ NA TOMTO MÍSTĚ - BÝVALÉM HŘBITOVĚ/ PO STRASTIPLNÉM ŽIVOTĚ NALEZL VĚČNÉHO KLIDU//. Jednoduchá hlavice s masivní krycí deskou s vyžlabenou spodní hranou a masivním okosem shora. Na podstavci je osazen přelomený dřík sloupu, směrem vzhůru se zužující.