náhrobek Augustina Marka z Bavorova

Náhrobek s ležící deskou náhrobníku se nachází při severní ohradní zdi hřbitova kostela sv. Alžběty v Třeboni. Náhrobek stojí po pravé straně márnice ve třetím oddělení starého hřbitova. Náhrobní kámen posledního opata třeboňského augustiniánského kláštera Augustina Marka je poměrně jednoduchá kamenná deska ze druhé poloviny 19. století, která je mírně rozšířena ve své horní i spodní části. Toto drobné rozšíření je tvořeno odsazením s antikizující profilací. Deska spočívá na hrubším kamenném soklu se skosenou svrchní stranou. Na desce je posazen nástavec s oválným tympanonem. Nástavec je oddělen od náhrobní desky s nápisem profilovanou deskou, tympanon nese reliéf, který tvarem odkazuje na palmovou ratolest či mušli. Nástavec vrcholí dvojicí kovových aliančních erbů, na pravé straně se nachází sv. Augustin ve zlatém poli, který drží v pravé ruce planoucí srdce a v levé ruce berlu. Před sv. Augustinem je postaven štít s pětilistou růží. Na levé straně stojí oválný štít s postavou v červeném poli. Postava má lidské tělo, orlí křídla a lví ocas. Náhrobní deska nese ve spodním rohu signaturu kameníka P. Janáka ze Studené. Deska nese latinský nápis, který lze přeložit takto: „Zde odpočívá Augustin Marek z Bavorova. Byl jsem opatem až dosud a nyní zde odpočívám, nerovný svým předkům. Ze všech opatů – tudíž z mnoha vynikajících mužů – jsem byl první, který nesplnil dobře své povinnosti. Až oni budou chváleni, bude to pro jejich čest a moudrost, ale ne pro mé zásluhy. Byl jsem v pořadí sedmý, který měl místo lateránského preláta a byl jsem jím 35 let, což představuje přibližně polovinu existence kanovnictví. Během mého dlouhého působení jsem byl otcem a přítelem těch, kterým jsem vládl. Nikdy jsem nehledal vlastní uspokojení, ale staral jsem se hlavně o dobro druhých. Klášter procházel těžkými časy, sužovaly nás nemoci, a i oheň poplenil budovy. To vše vedlo k tomu, že jsem zrušil kanovnictví. Pane Bože, který nevnímáš zlé časy, smiluj se nade mnou. A dobří lidé, kteří čtou tento nápis, pomodlete se za mne a nechte mne odpočívat v pokoji. Na podnět Antonína Břeského, rytíře z Birkenfelsu, a horních vrstev Třeboně, byl zde v roce 1879 umístěn tento kámen na paměť Augustina Marka z Bavorova, zesnulého v roce 1785.“ Před náhrobním kamenem leží mírně poškozená deska staršího původu, dle čitelných znaků a částí reliéfu se pravděpodobně jedná o původní náhrobní desku z 18. století.