kostel sv. Voršily

Celocihelný orientovaný farní kostel v západní části náměstí s věží přistavěnou k západnímu průčelí. Do obvodového zdiva polygonálního presbytáře vloženo osm renesančních převážně šlechtických náhrobníků, v roce 2023 přemístěny do severní předsíně. Stěny trojlodí i presbytáře jsou zevně členěny zděnými omítanými opěráky, které jsou shora ukončeny šikmou kamennou deskou s výžlabkovou okapnicí a vyrůstají ze soklu, obíhajícího stavbu. Asi ve třetině výšky jsou patřeny kamennou jednoduše profilovanou římskou na čelní straně. Opěráky na presbytáři, jenž má stejnou výšku římsy jako trojlodí, dosahují pouze výšky záklenků oken. Všechna okna jsou hrotitá, bez kružeb, s jednoduchými výplněmi v kovových rámech s novodobými vitrajemi, v lehce rozevřených špaletách bez šambrán. Okno v 1. ose zleva na severní stěně je dřevěné, bez vitrají, členěné na 8 tabulek, na vnějšku rámu je oblý prut. Okno v závěru presbytáře je ve špaletě zazděno. V SV a JV stěně presbytáře byly zazděny vždy 3 vysoké obdélné renesanční náhrobníky, sedmý na severním opěráku a osmý na jižním přístavku presbytáře, před V oknem stojí na odstupněném podstavci socha Panny Marie, vystavěná r. 1850 na paměť cholery. Trojlodí je na obou stranách ukončeno štíty. Východní je raně barokní, etážový, tvořený zdola nízkou soklovou partií ukončenou po stranách zdvojenými pilířky s diamantovými obdélnými výplněmi završenými koulemi na podstavcích, na ni navazuje, užší střední část se zdvojenými lesenami po stranách opět završenými koulemi. Střed tohoto pole zakrývá valbová střecha presbytáře, po jejíchž obou stranách je po jednom ležatém oválném okně, v lištou vyznačené obdélné šambráně s uchy v rozích. Přechod šířky soklu do užší část je zprostředkován zhoupnutím okrajů, stejně jako v další etáži, oddělené profilovanou římsou. Tuto etáž tvoří jen obdélné hladké pole s pásovým orámováním. Štít vrcholí trojúhelným frontonem s obíhající profilovanou římsou, jenž je završen kamennou šiškou na podstavci doplněnou o plechovou siluetu svatého Václava s praporcem. Západní štít je renesanční, stupňovitý s odvrácenými čtvrtobloučky, přepásanými na čtyři etáže plochými římskami. Střed štítu je ubourán pro přístavbu věže, jižní část kryje schodišťový přístavek. Portál na severní straně trojlodi je hrotitý, pískovcový, profilovaný dvěma oblouny s mezilehlou rovinou, s hladkým soklem. Dveře jsou dřevěné, dvoukřídlé, romantické s pseudoslohově tvarovanými závěsy. Nad vstupem v zazdívce okna je v obdélné nice zazděna reliéfní deska orámovaná vavřínovým věncem, s aliančními znaky, reliéfní soškou a andílčími hlavičkami v rozích. Věž vysoká 28,5 m je čtyřboká, v dolní části s nevýraznou eskarpou, výrazně vodorovně členěná: po výšku římsy trojlodi má dvě podlaží oddělená pásovou římskou, nad nimi je celkem 7 vodorovných pásů, z nichž 2. a 5. odspodu je hladký, ostatní jsou členěny vždy trojicí půlkruhově uzavřených nik, které jsou v předposledním podlaží (zvonici), rozšířeny na okna a také v osách stran slouží k osvětlení. V poslední etáži jsou místo středních nik osazeny ciferníky, kolem nichž se půlkruhově vzdouvá korunní římsa věže. Osmiboká báň je završena lucernou s makovicí s obvyklou hrotnicí a kovaným dvojramenným křížem ve vrcholu. Stěny věže jsou hladce omítány, v prvních dvou etážích je odhaleno nárožní kvádrování. V přízemí v Z stěně věže je pravoúhlý portál, nad nímž je půlkruhově zakončené okno a nad nimi ve 2. podlaží je štěrbinové okénko v kamenném ostění, které se opakuje i na J straně. Jižní schodišťový přístavek je hranolový, se zvalbenou pultovou střechou dosahující výšky 4. podlaží věže, vstup je umístěn na j, nad ním jen štěrbinové okénko, Z stěna je prolomena větším hrotitým oknem ve špaletě, (záklenek je v úrovni záklenků oken trojlodí) a nad ní dvěma štěrbinovými okénky nad sebou. Severní schodišťový přístavek je nižší, jeho pultová střecha překrývá z větší části obdobné široké hrotité okno, půdorysně má tvar „L“, s nástupním ramenem od Z, se vstupem bez portálku a klasicistními výplňovými dveřmi. Jižní předsíň je přízemní, čtyřhranná se sedlovou střechou a štítem na J vstupní straně. Stěnu člení nárožní leseny, sokl se stříkanými hrubými obdélnými rámci a profilovaná římsa, pod níž je reliéfní výzdoba (snad hořící srdce). V ose stěny je vstupní raně barokní pískovcový portál s půlkruhovou archivoltou, hranolovými hlavicemi a klenákem, zdobenými plochým diamantem, ostění je profilováno pouze lištou. Nad klenákem je reliéfní znak ve štítku, s pernštejnským zubrem. Vstupní dveře jsou dřevěné, dvoukřídlové, rokokové o třech vykrajovaných výplních na výšku, s volutovou římskou mezi 1. a 2. z nich. Klapačka má tvar sloupku se soklem, volutovou hlavicí a entasí, klepadlo je vykováno ze splétaných tordovaných provazců, klika litinová, tvaru ručky. Před kamenným prahem jsou předsazeny 2 kamenné stupně. Nad římsou je mezi nízkými nárožními pilířky s čučky a diamantově zdobenými čely vztyčen štít s konvexně vykrojenými rameny, završený trojúhelným frontonem s profilovanou římsou (sima mezi dvěma ústupky). Spodní část štítu je lemována úzkým páskem, uprostřed je nika s konchou lemovaná profilovanou šambránou, s mušlí v záklenku a sochou světce. Ve vrcholu štítu je vztyčen kovaný dvouramenný štít. Panská kaple je přízemní, s pultovou střechou a hladkým štítem na východě. J stěna je prolomena segmentově zakončeným oknem ve špaletě s půlkruhovým záklenkem, okno je jednokřídlé, čtyřtabulkové s olověnými pásky. Ke stěně je přizděn stojatý obdélný náhrobník datovaný 1514. V ose V stěny je vstup v pravoúhlém portálku se štukovou, 3x odstupněnou šambránou, s kamenným prahem, nadsvětlík bez šambrány je segmentový s dvoukřídlým čtyřtabulkovým oknem. Dveře jsou klasicistní, výplňové, slohová klika a štítek. Průčelí pod štítem ukončuje profilovaná římsa. Sakristie s patrovou oratoří je čtyřboká se zvalbenou pultovou střechou. V průčelí má v přízemí vlevo hrotité štěrbinové okénko s kamennou kružbou a kovanou mříží tvořenou jedním do hrotů roztepaným prutem, vpravo vstup na schodiště v pravoúhlém kamenném portálku s lištou a segmentovým nadsvětlíkem, jehož šambrána je v omítce protažena vzhůru do tvaru hrotitého záklenku. Dveře jsou dvoukřídlé, o čtyřech klasově skládaných výplních s plochými hřeby, klasicistní klikou a úchytkou. V ose stěny v patře je menší hrotité okénko bez šambrány, dvoukřídlé, šestitabulkové, v líci osazené. Totéž okno je i v ose S stěny, jež má v přízemí kamenný půlkruhově zakončený portál s patkami zasažený hluboko v nice stěny. Dveře jsou dvoukřídlové, klasicistní, výplňové s klasovitým členěním. Čelo niky má štukovou šambránu s lištou, upravenou do hrotitého tvaru. Vlevo od vstupu je ve štuku naznačeno okno s hrotitou šambránou na půlkruhové archivoltě.