sloup Nejsvětější Trojice

V horní části náměstí na vyzděné vyvýšené základně konvexně a konkávně tvarované, ohraničené prolamovanou ohrádkou přístupnou devítistupňovým schodištěm se zábradlím. Ohrádka členěna pilířky s rytými rámy. Zábradlí i ohrádka ukončena kamennou profilovanou obrubou. Na přední straně vstupního schodiště pod profilovanou obrubou nápisy: vlevo: ANDREAS LANGER A. 1738. Vpravo: DOROTHEA LANGERIN a vpředu: J. ..ANZ A. JOLER. Uprostřed na pilíři REOV. 1927. Uprostřed na třikrát odstupňované základně mohutný sokl, na nárožích rozšířený polopilíři, členěný rytými rámy s majuskulními nápisy, které specifikují čtyři morové patrony: sv. Rocha, sv. Šebestiána, sv. Karla Boromejského a sv. Františka Xaverského. Na přední i zadní straně soklu obdélné niky segmentově zaklenuté. Nika napodobuje jeskyni, na přední straně s postavou ležící sv. Rozálie s věncem květů kolem hlavy, pravice na hrudi opřena o lebku. Na zadní straně v jeskyni postava ležící ženy Marie Egyptské, pravice spočívá na hrudi, levicí přidržuje v klíně kameny. Sokl ukončen vyloženou profilovanou římsou. Uprostřed na soklu čtyřboký pylon s bočními volutovými křídly. Spodní část pylonu ořímsovaná. Stěny pylonu zdobeny obláčky a rozetami, na nárožích závěsy květů. Ve vrcholu na oblačné základně s andílčími hlavičkami, nasedající na kompozitní hlavici, postavy Nejsvětější Trojice. Vlevo Kristus, v pravici drží zdvižený kříž, vpravo Bůh Otec držící v levici říšské jablko, pravice v gestu žehnajícím. Nad hlavami v paprskovité gloriole holubice Ducha svatého. Oba se zlacenou svatozáří. Nad nimi v paprsčité gloriole holubice Ducha svatého. Na přední straně pylonu na tvarované základně zeměkouli obtočené hadem s půlměsícem postava Immaculaty v životní velikosti v mírném kontrapostu s pozdviženou pravou nohou, která stojí na hlavě hada pod jejíma nohama. Levá noha stojná. Maria oděna do zdobeného šatu s pláštěm přehozeným přes ramena a sepnutým na hrudi. Figurou prochází výrazný esovitý pohyb, který rozehrávám bohaté záhyby Mariina pláště. Hlava pootočena vlevo s pohledem směrem vzhůru. Kolem hlavy zlacená kruhová svatozář s dvanácti hvězdami. Na zadní straně pylonu socha sv. Josefa v životní velikosti, oděného do krátkého nařaseného šatu, přes který má přehozený plášť sepnutý na hrudi. Postava v mírném kontrapostu s uvolněnou levou nohou, pravá noha stojná. Levou ruku má na hrudi a v pravici drží pozlacený liliový květ. Hlavu mírně natočenu na pravou stranu s pohledem vzhůru. Nad světcovou hlavou zlacená paprskovitá svatozář. Na čtyřech nárožích na tvarovaných podnožích i na přední a zadní straně pylonu čtyři sochy světců v životní velikosti. Na čelní straně vlevo je osazena socha sv. Šebestiána. Nahá postava světce, oděná pouze do bederní roušky v mírném kontrapostu s uvolněnou pravou nohou, levá noha stojná. Světec levou rukou přivázán ke kmeni stromu, pravice za zády. Jeho nahé tělo probodené pěti zlacenými šípy. Esovitý pohyb těla rozehrává draperie jeho bederní roušky do dynamických záhybů. Nad světcovu hlavou zlacená paprskovitá svatozář. Na podstavci sekaný nápis: S: SEBESTIANI / DVCIS PVRPVRATI / VENERATIO / AD CVIVS LAVDEM / DE VOTO. Na pravé straně na podstavci socha sv. Rocha v životní velikosti. Světec v mírném kontrapostu s nakročenou levou nohou, pravá noha stojná. Světec je oděn do krátkého šatu s pláštěm přehozeným přes ramena, na hrudi sepnutým. Plášť ozdoben mušlemi, symbolem poutníka. Kolem pasu na koženém řemínku má zavěšenu poutnickou láhev na vodu. Tělem probíhá mírný esovitý pohyb, který rozvlňuje záhyby draperie jeho šatu. Pravicí ukazuje na levou nohu, postavenou na nízkém soklu, na které má morovou ránu. V levici drží pozlacenou poutnickou hůl. Hlavu pootočenu vlevo s pohledem vzhůru. Nad světcovou hlavou zlacená paprskovitá svatozář. U jeho levé nohy leží pes. Na podstavci sekaný nápis: S: ROCHVS PATRONVS / PESTIFERE STVGIS / NOMINATVS / HOC VOTO VRBIS / DIGNE HONOTATVS. Na zadní straně morového sloupu osazena na levé straně socha sv. Karla Boromejského v životní velikosti. Světec oděn do kardinálského roucha, smeknutý klobouk drží na hrudi pravou rukou, levice volná. Tělo v mírném kontrapostu s uvolněnou levou nohou, pravá noha stojná. Esovité prohnutí postavy rozvlňuje záhyby krajkou zdobené rochety. Hlava potočena vpravo s pohledem vzhůru. Nad světcovou hlavou zlacená paprskovitá svatozář. Na podstavci sekaný nápis: S: CAROLVS ANTISTES / INSIGNIS ET ERVDITVS. / ORATOR LANGVENTIVM / EST SORTITVS. Na pravém podstavci osazena socha sv. Františka Xaverského v životní velikosti. Světec v mírném kontrapostu s uvolněnou pravou nohou, levá noha stojná. Tělem probíhá mírný esovitý pohyb, který rozechvívá záhyby kněžského roucha, kleriky a barokní kasule zdobené krajkovím. Ruce spojeny před hrudí, přičemž pravou rukou přidržuje kříž opřený o pravé rameno. Hlava pootočena směrem ke kříži, na který se světec dívá. Nad světcovou hlavou zlacená paprskovitá svatozář. Na podstavci sekaný nápis: S: XAVERIO / LVCIDO INDIAE / SPLENDORI / NOSTRA PIETAS / VOVET HONORI. Na bočních stranách morového sloupu dedikační nápisy o postavení sloupu městem Hustopeče. Na severní boční straně sekaný nápis: I DEI PARA CASTISSIMAE TOTVS ORBIS TERVNI / VERSA GLORIAE EXALTATA / CVIVS FIDE ET GRATII VIVIMVS AVSPICENSES. / ESTHER 16. C. 13 V. / NVTRITIO CHRISTI EX DE VOTO ANIMO RECTAE / PIETATIS EXORNANTES / VT NOBIS FIDEI IBVS PACEMEN VIRTVTE SVA ELAR / GIATVR ITA. P.P.I.V. Na jižní boční straně sloupu sekaný nápis: HONORI / DIVINAE MAIESTATIS ET TRINAE POTESTATIS / PIETAS AVSPICENSIS EXTRVI FECIT / ANNO SVO / PACIFICVS DOMINVS VENTIT ET VTITVR /SERVITIO NOSTRO. JUDIT 3. CAP. 6. VERS.