dům

Objekt č.p. 173 se nachází v městysi Brozany nad Ohří ležící v litoměřickém okrese v Ústeckém kraji. Jádro městyse je Palackého náměstí se sochou sv. Jana Nepomuckého. Nachází se zde rozvolněná zástavba s převažující štítovou orientací domů vůči kominkaci. Ve většině případu jsou domy zděné a patrové. Objekt se nachází ve Voborského ulici a je štítově orientován ke komunikaci. Stojí v čele pozemku a tvoří jednu jeho hranu. Parcela je obdélná, ohraničena zástavbou a zepředu ohradní zdí, která přiléhá k severozápadnímu rohu objektu. Půdorys domu je obdélný a k jeho jihozápadnímu průčelí přiléhá přistavěná obdélná stavba. Dům je patrový s volutovým štítem a sedlovou střechou, která je kryta částečně taškami a částečně bobrovkami. Přilehlá budova má sedlovou střechou krytou eternitem. Hlavní severozápadní průčelí směřující ke komunikaci má sokl a korunní římsu. Fasáda je členěna nárožními bosovanými pilastry. Přízemí je tvořeno dvěma okenními osami s obdélnými okenními otvory. Volutový štít je členěný dvojicí pilastrů s koulemi nahoře. Uprostřed štítu je vložena nika a nad ní v malované kartuši se nachází datace 1811. Okapní průčelí má ubíhající patku a fasáda je neomítnutá. Průčelí je tvořeno pěti osami. Ve všech osách se nachází stejný obdélný okenní otvor s výjimkou třetí osy, ve které se nachází dveřní otvor s dvoukřídlou dřevěnou výplní přístupný po třech schodech.