palác Morava - Zemská pojišťovna v Brně

Starší budova bloku s kinosálem má nepravidelný půdorys, který elegantně opisuje křivku ulice Benešovy a expresivně se láme do ulice Divadelní. Zde je prolomením hmoty dosaženo žádoucího jižního prosvětlení bytů v horních patrech. Dispozice je rozvinuta ve dvou křídlech dvoutraktového železobetonového skeletu, které spolu v půdoryse tvoří přibližně tvar písmene Y. Střední půlkruhové schodiště s mezipodestou a výtahy v zasklené šachtě, která funguje jako světlík, zajišťují vertikální komunikaci uvnitř budovy. Skleněná vertikála výtahové věže tvoří jednu z hlavních architektonických dominant celého řešení. Stavbu završuje rovná střecha s valbovou nástavbou strojovny výtahu. Fasádní rastr železobetonové konstrukce vyplňuje režné zdivo v parapetních plochách sestavené do vzoru rybí kosti, v meziokenních pilířích a dalších plochách využívající rovnoběžné kladení. Železobetonové pásy dělí plochy fasád do jednotlivých obdélných polí, která jsou prolomena dvojicemi či trojicemi pravoúhlých oken s vnitřním členěním ve tvaru písmene T. Současné provedení dvouetážového obchodního parteru neodpovídá původnímu stavu s velkoplošnými prosklenými výkladci. Mladší hlavní budova bloku je orientována do Malinovského náměstí a situována naproti Mahenovu divadlu. Navržená stavba navazovala cihlovou fasádou na již stojící starší část. Při přestavbě byla původní budova Doretova dvora zvýšena o jedno podlaží a do středu dispozice byla umístěna velkorysá vstupní hala se schodištěm bohatě prosvětleným prosklenou dvorní fasádou. Trojkřídlá čtyřpatrová budova o půdorysu ve tvaru písmene U s vnitřním dvorem má hlavní uliční průčelí směřující do Malinovského náměstí o šíři 16 okenních os, do ulic Divadelní a Benešovy mají 11 okenních os. Zvýšené přízemí zahrnuje obchodní pater, nad nímž se nachází čtyři shodně řešená podlaží. Plochu všech průčelí člení pravidelný rastr pravoúhlých oken s charakteristickým vnitřním členěním, zdůrazněných šambránami v kontrastní světlé barevnosti. Hladké fasády kombinují červené režné zdivo s bílým spišským travertinem, jímž jsou obloženy polygonální nárožní rizality, vstupní portál a okenní šambrány. Původní stavbu Doretova dvora připomínají oblouky v přízemí, prosvítající za předsazenými kovovými výkladci. Mohutný centrální vstupní portál celoplošně obložený travertinem ještě podtrhují reprezentativní účin celé budovy, sloužící původně jako úřední budova Zemské pojišťovny v Brně. Dispoziční řešení je tradiční, na obchodní parter a vstupní halu navazuje trojtrakt kanceláří s vnitřní chodbou. Protikladem plného zdiva konvenčně pojaté uliční fasády je progresivní industriální estetika průčelí do vnitřního dvora, kde vyniká prosklená schodišťová stěna vstupní haly.