park Michalov

Městský park Michalov se nachází na severovýchodním okraji města, jižně od ulice Osmek a mezi koupalištěm Laguna. Park byl původně součástí lužního lesa Žebračka. Park se rozkládá v nadmořské výšce 210 m n.m. a má výměru 18,60 ha. Hlavní kompoziční osou byla dvouřadá promenádní alej se středním travnatým pásem. Hlavní osa byla přibližně uprostřed proťatá příčnou osou, kde se nacházel snížený květinový parter ve tvaru písmene U. Kolem promenádní aleje jsou vysázeny lípy (Tlilia cordata a Tilia platyphylla), severní část parku si dochovala charakter lužního lesa – vyskytuje se zde dub letní (Quercus robur), habr (Carpinus betulus), javor mléč (Acer platanoides), jasan ztepilý (Fraxinus exelsior), atd. Cestní síť je poměrně bohatě členěná a vychází z původní koncepce, povrch je štětový, pískovaný, zpevněný. Ze staveb v parku jmenujme budovu restaurace, hudební altán, občerstvení s WC v jižním prostoru, dřevěné mosty přes mokřad v západním prostoru parku. Dále fontána a dětská hřiště (v jižní části, malé dětské hřiště u restaurace a hřiště pro děti v jihovýchodním prostoru). Umělecká díla představují: busta Josefa Bajáka, busta Augustina Mervarta od Josefa Bajáka, busta Jiřího Sumína (vlastním jménem Amálie Vrbová) a památník Mistra Jana Husa od Julia Pelikána.