měšťanský dům U bílého klobouku

V uliční zástavbě v nároží ulic situovaný částečně podsklepený objekt o třech nadzemních podlažích ukončen mansardovou střechou. Fasády do ulice se dochovaly v klasicizujícím stylu, do ulice Michalské pětiosé, do ulice Mahlerovy šestiosé. Zvýšený dle klesajícího terénu nestejné úrovně obložen pískovcovými deskami. Plocha přízemí s lineární bosáží je odděleno od hladkého patra profilovanou kordonovou římsou. Vstup do objektu je rámován pískovcovým ostěním s nadsvětlíkem. Okna v přízemí i druhém nadzemním podlažím ve svislých lizénových rámcích jsou doplněna profilací podparapetní římsy a v supraportě obdélnými kazetami. Fasáda je ukončena průběžnou horizontálou korunní římsy. Dvorní fasáda je tříosá, jednoduchá, hladká, dvorní přístavky zbourány. Objekt částečně podsklepen ve dvou úrovních pod zadní částí domu s dvěma prostorami s dvěma poli valených kamenných kleneb s trojúhelnými výsečemi, propojených mezi sebou dvěma obloukově zaklenutými otvory a přístupný zalomeným kamenným portálkem a schodištěm ze vstupní chodby. Střední trakt v přízemí slouží jako vstupní chodba, zaklenutá dvěma poli křížové a valené klenby, v zadní části plochostropá. Místnosti v levém traktu jsou plochostropé s vpadlými zrcadly. V pravém traktuje uprostřed situováno schodiště a vzadu nepravidelná místnost, zaklenutá valenou klenbou s trojúhelnými výsečemi. Místnosti patra jsou plochostropé s valenými klenbami dvou dochovaných černých kuchyní. Schodiště do patra a krovu je dvouramenné klasicistní, zaklenuté segmentovou klenbou. Podkroví je obytné.