venkovská usedlost

Zděná, vápenně omítnutá usedlost se skládá ze samostatného obytného stavení, z protějšího výminku, štítově orientovaných a stojících paralelně vedle sebe, a otevřené stodoly komponovaných v uzavřené skladbě kolem dvora s hnojištěm. Obytnou budovu a výminek spojuje zděná brána, která zachovává líc obou průčelí a korunou zdiva plynule přechází na úroveň korunních říms sousedních budov. Její líc je pod korunní římsou zdoben horizontálním pásem zjednodušeného zubořezu. Na sedlové stříšce je maloformátová střešní krytina z eternitu. Bránu vyplňují dvoukřídlá dřevěná stodolová vrata s vrátky, usazená pod horní dřevěný překlad, a s horní laťovou částí. Přízemí hlavního průčelí levého obytného stavení hospodáře je tříosé s lichoběžníkovým štítem. Okna v přízemí jsou dvoukřídlá kastlová, fasáda přízemí je členěna pásovou bosáží a pod štítovou pultovou stříškou opatřena bohatě profilovanou korunní římsou, zespodu zdobenou zjednodušeným zubořezem. Vpravo je štukový oválný rám s třílistem v dolní části pro číslo popisné. Lichoběžníkový štít, rámovaný obloučkovým dekorem, rytmizuje pár obdélných čtyřtabulkových oken, mezi nimiž je vyhlouben výklenek s půlkruhovým záklenkem v profilovaném rámu s bočními sedly. Okna zdobí štukové šambrány, tvořené podokenním pásem kapek, dvěma střapci v horní části a klenákem s naznačeným penízkováním ve střední ose. V parapetu výklenku je plastické obdélné pole s projmutými rohy a vsazeným kosočtvercem. Nad výklenkem je proražen termální otvor s toutéž podokenní římsou a v oblouku rámovaný štukovým pásem obloučků. Vnější boční průčelí obsahuje dvě okna a pár menších okének. Vnitřní průčelí, ke kterému přiléhá někdejší zápraží, z něhož zbyl jen betonový chodník, obsahuje tři vstupní otvory, dvě okna a dvě malá okénka. Sedlová střecha s jedním komínem je k hlavnímu průčelí svedena malou polovalbou, krytina je maloformátová eternitová, nad stodolou z térového papíru. Dispozice domu je dvoutraktová. Světnice plochostropá, síň, ze které vede dřevěné schodiště na půdu, je klenutá plackami, ostatní místnosti také.